Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2009
  • Mark Uilhoorn

Wanneer begint de fictieve opzegtermijn?

Voor werknemers die met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst beëindigden en een beëindigingsvergoeding ontvingen, hanteert het UWV voor het moment waarop de WW-uitkering ingaat een fictieve opzegtermijn. Over de duur en het moment waarop de fictieve opzegtermijn gaat lopen, bestaat vaak onenigheid.

Beeld Wanneer begint de fictieve opzegtermijn?

Het UWV is van mening dat de fictieve opzegtermijn aanvangt ‘onmiddellijk volgend op de datum waarop de beëindiging schriftelijk is overeengekomen.’ Het UVW verwijst hierbij naar artikel 16 van de WW. Aan het schriftelijkheidsvereiste is volgens het UWV voldaan als beide partijen de vaststellingsovereenkomst hebben ondertekend.

 

Uitgangspunt

De kantonrechter Amsterdam had in een eerdere uitspraak van 10 juni 2008 (JAR 2008, 227) al uitgemaakt dat het UWV daarmee een verkeerd uitgangspunt hanteert, omdat moet worden uitgegaan van de -mogelijk eerdere- datum waarop partijen overeenstemming bereikten en niet per se de datum van ondertekening. Omdat in die zaak de werknemer de werkgever aansprakelijk hield voor de fout van het UWV, werd de vordering van de werknemer afgewezen (zie PZ Nieuws & Tips december 2008).

 

E-mail

Inmiddels bevestigde de Rechtbank Zwolle, in een beroepsprocedure van een werknemer tegen het besluit van het UWV, het eerdere oordeel van de kantonrechter Amsterdam. Uit e-mailcorrespondentie leidt de rechtbank af dat op 20 mei 2008 een beëindiging van de arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen. Hiermee is volgens de rechtbank voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. De datum van de e-mail is dan ook het aanvangsmoment voor de fictieve opzegtermijn. Dat partijen later op 10 juni 2008 nog een ‘papieren’ exemplaar van de beëindigingsovereenkomst optekenden verandert niets aan het oordeel.

 

Tip

Het is niet verplicht om bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst door wederzijds goedvinden een schriftelijke overeenkomst af te sluiten.

 

Rechtbank Zwolle, 24 maart 2009, LJN: BH7555

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.