Logo
  • Nieuws
  • 12 januari 2009
  • Gabor Mooij

Vrouwen lijden meest onder baanverlies

Volgens onderzoeker Irma Mooi-Reci accepteren vrouwen bij werkloosheid sneller een baan onder hun niveau dan werkeloze mannen. Hier houden ze de rest van hun loopbaan last van. Mooi-Reci promoveerde aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar de gevolgen van werkloosheid voor iemands latere carrière en loon.

Beeld Vrouwen lijden meest onder baanverlies

Vrouwen reageren volgens de promovenda veel banger dan mannen als hun werkloosheidsuitkering verlaagd wordt. Hierdoor nemen ze sneller werk aan. Verder verdienen ooit werkloze vrouwen twee jaar na herintreding gemiddeld dertien procent minder dan werknemers die nooit werkloos zijn geweest. Voor mannen bedraagt dat percentage acht procent.

 

Werkloos

Het  onderzoek van Mooi-Reci laat verder zien dat iemand die eenmaal een baan verliest, ook in de toekomst vaker werkloos raakt. Dit komt doordat ex-werklozen sneller een tijdelijke baan krijgen, omdat werkgevers twijfelen aan hun productiviteit. Dit verhoogt de kans op werkloosheid weer.

 

Recessie

Verder hebben volgens Mooi-Reci vrouwen meer last van een recessie dan mannen. Een oorzaak daarvoor is dat vrouwen vaker tijdelijke contracten hebben en daardoor de kans lopen sneller ontslagen te worden. Werkgevers heffen tijdelijke banen vaak als eerste op om kosten te drukken.

 

Tip

Houd er rekening mee dat uw personeelsbeleid verschillende effecten kan hebben op mannen en vrouwen. Schenk daarnaast aandacht aan specifieke maatregelen gericht op vrouwen, zoals flexibele werktijden vanwege zorgtaken die vrouwen hebben. Zorg verder dat er relatief net zoveel wordt uitgegeven aan opleidingen voor vrouwen als voor mannen. Voorkom ook dat vrouwen minder verdienen dan mannen die hetzelfde werk doen. Met dit soort acties zorgt u ervoor dat vrouwen zich beter gewaardeerd voelen. Hierdoor presteren ze beter en hebben ze minder snel last van gezondheidsklachten. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.