Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2010
  • Mr D. Timmermans, TeekensKarstens advocaten notarissen

Vervallen functie: ontbinding mogelijk?

Het feitelijk vervallen van een functie is bij te billijken overwegingen aan te merken als verandering van omstandigheden en rechtvaardigt ontbinding ex artikel 7:685 BW. Hoe hoog moet de correctiefactor zijn?

Beeld Vervallen functie: ontbinding mogelijk?

Een werkvoorbereider loopt een whiplash op, re-integreert gedeeltelijk in de eigen functie en is daarnaast werkzaam als magazijnmedewerker. Als inkrimping van het personeelsbestand noodzakelijk wordt, komt de functie van werkvoorbereider te vervallen. De werknemer is ongeschikt voor de functie magazijnmedewerker. De werkgever verzoekt om ontbinding, maar de werknemer voert verweer.

 

Geen functiewijziging

De kantonrechter oordeelt dat geen functiewijziging heeft plaatsgehad. De eigen functie van de werknemer is die van werkvoorbereider. De kantonrechter neemt aan dat de werknemer arbeidsgeschikt is voor die functie. De bedrijfseconomische noodzaak tot ontslag is niet voldoende onderbouwd met stukken. Desondanks is, gezien de omvang van het filiaal, wel aannemelijk dat uit kostenoverwegingen de functie van werkvoorbereider niet meer gehandhaafd kan worden.

 

Hogere vergoeding

Het feitelijk vervallen van de functie van werkvoorbereider is aan te merken als een verandering van omstandigheden. Dit rechtvaardigt ontbinding. De kantonrechter kent de werknemer in dit geval wel een hogere vergoeding toe en hanteert een correctiefactor van 1,5. De werkgever is tekort geschoten in zijn verplichting om het vervallen van de functie op zorgvuldige wijze mede te delen. Een schriftelijk stuk ontbreekt. De invulling van het re-integratietraject door de werkgever is bovendien weinig overtuigend.

 

Let er op dat het vervallen van de functie op zorgvuldige wijze wordt medegedeeld aan de werknemer en wordt vastgelegd in een schriftelijk stuk. 

 

Kantonrechter Groningen, 18 februari 2010, LJN: BL4884

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.