Logo
  • Nieuws
  • 11 mei 2010
  • mr. G.J.M. Kolsteren

Verstoorde arbeidsrelatie leidt niet per definitie tot ontslag

Na een periode van arbeidsongeschiktheid merkt de werkneemster dat zij te weinig salaris, vakantiegeld en ziekengeld heeft ontvangen. Zij verzoekt haar werkgever om deze fout te herstellen. Die weigert echter bij herhaling om het door de werkneemster gestelde tekort te betalen. Om toch betaling te verkrijgen, start de werkneemster een loonvorderingsprocedure bij de kantonrechter.

Beeld Verstoorde arbeidsrelatie leidt niet per definitie tot ontslag

Dit schiet bij haar werkgever in het verkeerde keelgat. In reactie daarop verzoekt deze de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Daarbij geeft hij aan dat het starten van de loonvorderingsprocedure de grondslag is voor het ontbindingsverzoek.

 

Verstandhouding onder druk

Een dispuut over achterstallig loon levert naar de mening van de kantonrechter echter onvoldoende reden op voor ontbinding, zeker nu tijdens de procedure is komen vast te staan dat de werkneemster naar behoren functioneert. Voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst is meer nodig dan een werkneemster die gebruik maakt van haar rechten, ook al komt daardoor de verstandhouding wellicht onder druk te staan.

 

Rechtbank Maastricht, sector kanton, 08-04-2010, LJN: BM2394

 

Let op: De wet noemt twee gewichtige redenen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden:

- omstandigheden die op een eerder tijdstip aanleiding zouden zijn geweest tot ontslag op staande voet wegens een dringende reden; 

- veranderingen in de omstandigheden die maken dat de overeenkomst gelijk of na korte tijd ontbonden behoort te worden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.