Logo
  • Nieuws
  • 18 januari 2012
  • Lianne Bouman

Verantwoord reorganiseren: 5 tips

Tegen de verwachtingen in kan een reorganisatie ook positieve effecten hebben op medewerkers. Als de reorganisatie leidt tot werkverbetering, neemt het welzijn van medewerkers namelijk toe. HR-professionals vervullen hierbij een cruciale rol.

Beeld Verantwoord reorganiseren: 5 tips

Het tweejarige Europese onderzoeksproject ‘PSYRES’, dat TNO samen met onderzoeksinstituten uit Finland, Denemarken en Polen uitvoerde, toont aan dat reorganisaties negatieve invloed hebben op werknemers door verhoogde werkdruk, meer baanonzekerheid en negatieve sfeer op de werkvloer. Maar er is ook hoop: volgens de onderzoekers kunnen deskundigen - zoals HR-specialisten - veel doen om een reorganisatie soepel te laten verlopen.

 

Brede inzetbaarheid en vertrouwen

Soms komt een onderneming niet onder een reorganisatie uit. Volgens de onderzoekers zijn voor het welzijn van de medewerkers een goede gezondheid bij de start van een reorganisatie, een brede inzetbaarheid, en vertrouwen in eigen kunnen en vaardigheden bepalend voor een soepel verloop.

 

De reorganiserende onderneming moet op haar beurt helder en frequent communiceren, ruimte bieden voor participatie en steunend zijn. Daarmee bewerkstelligt de onderneming meer begrip voor de veranderingen en leren zij er beter mee om te gaan. Het scheppen van vertrouwen in de medewerkers spelen daarbij een cruciale rol.

 

Tips

  1. Zorg voor heldere en frequente communicatie rondom de reorganisatie.
  2. Werk voortdurend aan een zo breed mogelijke inzetbaarheid van alle medewerkers.
  3. Maak duidelijk wat de doelstellingen van de organisatie zijn en motiveer de mensen met het uitzicht op werkverbetering.
  4. Overtuig medewerkers van hun eigen kunnen en vaardigheden.
  5. Laat medewerkers waar mogelijk participeren in de uitwerking van de reorganisatie. 

 

De resultaten van het onderzoek door PSYRES (Psychological Health and Well-being in Restructuring, treft u hier aan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.