Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2011
  • Lianne Bouman

Vast personeel terugnemen als flexwerkers mag soms

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat UWV WERKbedrijf in sommige situaties een ontslagvergunning mag verlenen als een werkgever zijn vaste personeel wil vervangen.

Beeld Vast personeel terugnemen als flexwerkers mag soms

De minister geeft in de brief antwoord op vragen van de vaste commissie van SZW over berichtgeving in een landelijk dagblad dat een ontslagvergunning is verleend voor vaste werknemers die kunnen terugkomen als flexwerkers.

 

Bedrijfseconomische omstandigheden

Kamp stelt als voorwaarde  dat de werkgever moet kunnen bewijzen dat er sprake is van bedrijfseconomische omstandigheden, waardoor ontslag van de vaste werknemers noodzakelijk is. Om onduidelijkheden te voorkomen, wordt dit in mei a.s. in de ‘Beleidregels ontslagtaak UWV’ opgenomen. De bewindsman wil dus toestaan dat het ‘inruilen’ van vaste werknemers voor flexibel personeel in sommige gevallen is toegestaan.

 

FNV: misbruik flexcontracten

Begin dit jaar zette FNV een meldpunt op, omdat er sprake zou zijn van misbruik van flexcontracten. Volgens de organisatie sjoemelen veel werkgevers door werknemers eerst te ontslaan en vervolgens aan te nemen als freelancer of payroller. FNV vindt dit een slechte zaak, omdat flexibele werknemers vaak slechtere arbeidsvoorwaarden krijgen dan mensen met een vast contract, terwijl zij hetzelfde werk doen. De vakcentrale vond daarom dat UWV WERKbedrijf geen ontslagvergunning moet verlenen als bekend is dat een vaste werknemer daarna met een flexcontract voor dezelfde organisatie gaat werken.

 

Tip

U moet de ontslagaanvraag bij UWV WERKbedrijf voorzien van goed onderbouwde gegevens. U vindt hier de checklist Onderbouwing redenen ontslag van UWV WERKbedrijf.

 

De brief met antwoorden van de minister vindt u hier.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.