Logo
  • Nieuws
  • 22 december 2010
  • Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Trakteren van gebak doet werknemer de das om

Een werknemer besluit een eenmanszaak op te richten en trakteert zijn collega’s enthousiast op taart in zijn laatste werkweek. Later beweert hij dat hij geen ontslag heeft genomen, maar gekregen.

Beeld Trakteren van gebak doet werknemer de das om

Een werknemer heeft in januari 2010 een eenmanszaak ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zijn werkgever bevestigt bij brief van 26 januari 2010 dat de werknemer een nieuwe uitdaging is aangegaan door het starten van een eigen onderneming. Tevens dat de eigen ontslagname van de werknemer wordt geaccepteerd per 1 februari 2010. De werknemer betwist echter bij brief van 1 februari 2010 dat hij zelf ontslag heeft genomen.

 

Loondoorbetaling afgewezen

In een eerder stadium is in kort geding de vordering van de werknemer om het loon doorbetaald te krijgen afgewezen. De kantonrechter te Haarlem moet in een bodemprocedure beoordelen of de werknemer zelf ontslag heeft genomen.

 

De werkgever heeft verklaringen overgelegd van de leidinggevende en diverse collega’s van de werknemer. Uit deze in eigen bewoordingen opgestelde verklaringen volgt dat de werknemer op dinsdag 26 januari 2010 een gesprek heeft gehad met zijn leidinggevende. Dat hij daarna aan zijn collega’s meedeelde dat hij ontslag had genomen in verband met het opstarten van zijn eigen bedrijf en dat hij op woensdag op taart heeft getrakteerd in verband met zijn vertrek.

Verklaringen ter bewijsvoering

De verklaringen worden door de werknemer betwist, echter zonder nadere onderbouwingen en niet consistent. De kantonrechter oordeelt dan ook dat de werknemer op duidelijke en ondubbelzinnige wijze ontslag heeft genomen. Tevens dat de werkgever in redelijke zorgvuldigheid heeft vastgesteld dat de werknemer het ontslag daadwerkelijk wilde. De vordering van de werknemer wordt dan ook afgewezen.

 

Rechtbank Haarlem, sector kanton 11 november 2010, LJN: BO5291

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.