Logo
  • Nieuws
  • 20 december 2011
  • R. Verhappen, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Te laat ontvangen proeftijdontslag is niet rechtsgeldig

Een werknemer is binnen de proeftijd van een maand ontslagen door zijn werkgever. Met een brief is de werknemer hiervan op de hoogte gesteld. De werknemer stelt echter dat deze brief hem pas heeft bereikt na het verlopen van de proeftijd en daarmee te laat. 

Beeld Te laat ontvangen proeftijdontslag is niet rechtsgeldig

De werknemer heeft zich, drie weken na aanvang van de arbeidsovereenkomst voor 6 maanden, ziek gemeld waarna de werkgever heeft geprobeerd telefonisch contact te leggen. Omdat dit geen resultaat heeft opgeleverd heeft de werkgever vervolgens in een brief meegedeeld dat de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd wordt opgezegd. De werknemer stelt dat hij deze brief niet binnen de proeftijd heeft ontvangen en dat de arbeidsovereenkomst dus gewoon doorloopt.

 

Te laat ontvangen ontslagbrief

Het hof beslist dat de werkgever onvoldoende kan aantonen dat de ontslagbrief de werknemer daadwerkelijk binnen de genoemde proeftijd van een maand zou hebben bereikt. Het is de werkgever ook aan te rekenen dat deze ontslag heeft gegeven en de loondoorbetaling heeft gestaakt zonder dat het ontslag deugdelijk is. De werknemer heeft vervolgens geen gevolg gegeven aan een oproep van de werkgever om na 4 maanden toch nog te komen werken. Het Hof veroordeelt de werkgever tot het voldoen van het loon tot het moment van de oproep.

 

Gerechtshof Leeuwarden, 08-11-2011, LJN: BU3603

 

Tip

Om te voorkomen dat de andere partij later ontkent de opzegging ontvangen te hebben, is het raadzaam om een opzegging zowel per gewone post als ook per aangetekende post te versturen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.