Logo
  • Nieuws
  • 26 september 2014
  • Lianne Bouman

SZW onderzoekt positie werknemer bij faillissement

Minister Asscher van Sociale Zaken gaat onderzoek doen naar de positie van werknemers bij faillissementen. Hij heeft dit in de Tweede Kamer aangekondigd.

Beeld SZW onderzoekt positie werknemer bij faillissement

Volgens de vakbeweging verliezen Nederlandse werknemers bij faillissementen veel van hun arbeidsrechtelijke bescherming, zoals ontslagbescherming. In omringende landen zou dat beter geregeld zijn.

Faillissementsgerommel

FNV Bondgenoten vindt het hoog tijd dat er wat aan het ‘faillissementsgerommel’ wordt gedaan. Als voorbeeld noemt de werknemersorganisatie de pre-pack constructie. Dat houdt in dat voordat het faillissement daadwerkelijk wordt uitgesproken door stille bewindvoerders al een deal wordt gesloten met de overnemende partij. Schuldeisers en werknemers hebben dan het nakijken. Bovendien is er geen fatsoenlijk overleg met de vakbonden geweest. De krenten worden door de nieuwe eigenaar van het bedrijf uit de pap gehaald tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Werknemers hebben dan de keuze tussen werk en WW.

Asscher kondigde zijn onderzoek aan naar aanleiding van het faillissement van kinderopvangorganisatie Estro afgelopen zomer, waar na een doorstart zo'n 1000 van de 2600 banen verloren gingen. Het gaat echter om een algemeen onderzoek, onderstreepte hij.

De minister informeert in oktober dit jaar de Kamer nader.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.