Logo
  • Nieuws
  • 4 mei 2010
  • Manon Schuttrups

Spoorloze 'zieke' medewerker: wel of niet ziek uit dienst?

Een werknemer is - nadat hij zich heeft ziek gemeld - spoorloos verdwenen. Zijn werkgever kan hem niet bereiken en hij reageert ook niet op oproepen van de arbodienst. Het contract is inmiddels van rechtswege geëindigd. Moet hij nu wel of niet ziek uit dienst worden gemeld?

Beeld Spoorloze 'zieke' medewerker: wel of niet ziek uit dienst?

De werkgever had de loondoorbetaling al opgeschort en na verloop van tijd zelfs gestopt. De  werknemer staat ondertussen wel als ziek bij de werkgever geregistreerd. Nu eindigt het contract van rechtswege; moet de werknemer nu wel of niet ziek uit dienst worden gemeld?

 

Volgens mr. Koen Vermeulen, GMW Advocaten, behoort de werkgever een ziek-uit-dienst-melding te doen. Hij verwijst hierbij naar een recente uitspraak van de Kantonrechter ’s-Hertogenbosch (15 april 2010, LJN: BM1247).

 

Mededelingsplicht

Citaat uit deze uitspraak: “Vos heeft daartegen ingebracht, dat de toekenning van een (ziektewet-)uitkering door het UWV niet (uitsluitend) afhankelijk is van de vraag of de werkgever al dan niet de vereiste mededeling aan het UWV heeft gedaan. (…) Anders gezegd: het causaal verband tussen enerzijds de door Vos jegens het UWV niet nagekomen wettelijke mededelingsplicht en anderzijds de door [eiser] gestelde schade in de vorm van een niet genoten uitkering, staat niet bij voorbaat vast.”

Het advies is dus om te zorgen voor volledige en open informatie aan het UWV in de vorm van de melding, want zoals uit deze uitspraak blijkt kan zelfs de vraag komen naar aansprakelijkheid van de werkgever voor een door de werknemer gemiste ZW-uitkering.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.