Logo
  • Nieuws
  • 30 maart 2010
  • Mr. K.P.D. Vermeulen, GMW Advocaten

Schorsing werknemer kan niet zomaar

Een werkgever is ontevreden over een werknemer en wil de arbeidsovereenkomst beëindigen. Hij deelt dit aan de werknemer mee, schorst hem en sluit zijn e-mailaccount af. Vervolgens stuurt hij het overige personeel een bericht waaruit is af te leiden dat de werknemer is geschorst.

Beeld Schorsing werknemer kan niet zomaar

Hierop vordert de werknemers in kort geding wedertewerkstelling. De rechter stelt voorop dat in de wet geen regels over schorsing staan en dat de geldigheid daarvan wordt getoetst aan goed werkgeverschap.

Hierbij gaat de rechter uit van een recht op werk voor de werknemer. Dat recht kan alleen wijken als de werkgever aannemelijk maakt dat hij zwaarwegende redenen voor de schorsing heeft én dat terugkeer van de werknemer op de werkvloer tot een onwerkbare situatie leidt.

Voordat de werkgever over kan gaan tot schorsing moet hij de werknemer op de hoogte stellen van de klachten over het functioneren en hem de kans geven zich te verbeteren.

 

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst

De rechter oordeelt dat de werkgever de werknemer weer toe moet laten tot het werk. Voor de rechter is niet van belang dat de kantonrechter spoedig het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst behandelt. Ook moet de werkgever aan het personeel de mededeling over de werknemer rectificeren.

 

Rechtbank Utrecht, 20 januari 2010, LJN: BK9052

 

Tip: Schorsing is voor de positie van de werknemer een schadelijke maatregel. Daarom mag een werkgever hier niet lichtvaardig tot overgaan. Als de werkgever geen redelijke schorsingsgrond heeft en onzorgvuldig handelt, kan hij verplicht worden de werknemer op straffe van een dwangsom weer tot het werk toe te laten. Bovendien kan die onzorgvuldigheid later tot uitdrukking komen in een hogere ontbindingsvergoeding.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.