Logo
  • Nieuws
  • 4 augustus 2010
  • Leonard van der Leeden, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Relatie met asielzoeker leidt niet tot einde arbeidsrelatie

Een werkneemster is sinds 1998 in dienst van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Op 25 juni 2009 meldt zij aan haar direct leidinggevende dat zij een prille relatie heeft met een asielzoeker in het opvangcentrum waar zij werkzaam is. De asielzoeker wordt hierop overgeplaatst naar een andere vestiging om de schijn en het gevaar van belangverstrengeling te vermijden. In januari 2010 meldt de werkneemster dat zij in ondertrouw gaat en dat zij op 3 februari 2010 in het huwelijk hoopt te treden.

Beeld Relatie met asielzoeker leidt niet tot einde arbeidsrelatie

Tijdens een vergadering van het Cluster Management Team komt de relatie ter sprake. De clustermanager besluit tot het eindigen van de arbeidsovereenkomst met de werkneemster. Intieme relaties tussen medewerkers en asielzoekers kunnen niet worden geaccepteerd, zoals ook is vastgelegd in de gedragscode.

 

Discrepantie gedragscode en beleid

De kantonrechter te Alkmaar constateert een discrepantie tussen de inhoud van de gedragscode en het gevoerde beleid. De gedragscode gaat uit van een melding waarna maatregelen genomen worden en waarborgen geschapen worden, terwijl het COA betoogt dat een relatie het einde van een arbeidsovereenkomst betekent. Van een goed werkgever mag worden verwacht dat wanneer gedragingen als in het onderhavige geval zo onaanvaardbaar worden geacht dat ontslag moet volgen, de werkgever dit vooraf duidelijk en ondubbelzinnig communiceert naar de werknemer.

 

De kantonrechter vindt dat de werkneemster heeft gehandeld conform de gedragscode door in een vroeg stadium haar relatie met de asielzoeker te melden. Het verzoek van het COA om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wordt afgewezen.

 

Kantonrechter Alkmaar, 19 juli 2010, LJN: BN 1637

 

Zorg dat uw gedragscode duidelijk en ondubbelzinnig het door u beoogde beleid bevat en dat u dit kenbaar maakt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.