Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2011
  • Miranda Panse

Pas op voor strafheffing bij ontslagregeling

Het Ministerie van Financiën heeft met ingang van dit jaar bepaald dat een ontslagregeling met het karakter van een vervroegde uittreding belast wordt tegen een tarief van 52 procent. Het gaat hier om een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU).

Beeld Pas op voor strafheffing bij ontslagregeling

Tot januari 2011 gold voor een RVU het belastingtarief van 26 procent. De strafheffing van 52 procent vindt altijd plaats bij de werkgever en niet bij de werknemer. De ontslagen werknemer is in principe vrij om de ontvangen ontslagvergoeding te besteden.

“De overheid stimuleert dat werknemers doorwerken tot hun pensioengerechtigde leeftijd, juist daarom zijn per 1 januari 2006 de VUT- en prepensioenregelingen voor werknemers afgeschaft in Nederland. Ook ontslagregelingen met als doel oudere werknemers te ontslaan zijn dus niet gewenst,” aldus Marius Winter van de Gouden Handdruk Specialist.

 

Leeftijdsgebonden ontslagredenen

Het is verstandig om bij ontslag van oudere werknemers de belastingdienst te raadplegen. Bij ontslag wegens disfunctioneren, reorganisatie of een slecht economische perspectief geldt de gangbare ontslagregeling. Dit zijn namelijk geen leeftijdsgebonden ontslagredenen. Als blijkt dat er wel op leeftijd wordt geselecteerd, dan is de strafheffing wel van toepassing.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.