Logo
  • Nieuws
  • 4 december 2012
  • mr. Simone van Susteren, JAN© Arbeidsjuristen

Pas na een jaar om vernietiging ontslag gevraagd, ontslag alsnog ongeldig

Een werknemer, bij wie eind 2003 schizofrenie is vastgesteld, verschijnt na zijn vakantie op 1 maart 2004 niet op het werk. Nadat hij telefonisch geen gehoor kreeg, heeft de werkgever vervolgens de werknemer bij brief van 2 maart gesommeerd om op 3 maart 2004 op het werk te verschijnen. Als de werknemer niet verschijnt, roept de werkgever hem per koerier op om de volgende dag alsnog naar het werk te komen. Als de werknemer ook dan niet komt opdagen, ontslaat de werkgever hem op staande voet.

Beeld Pas na een jaar om vernietiging ontslag gevraagd, ontslag alsnog ongeldig

De werknemer is op 27 januari 2005 bij beschikking van de rechtbank Amsterdam in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Op 14 september 2005 heeft de advocaat van de werknemer de opzegging door de werkgever vernietigd aangezien volgens de advocaat de arbeidsovereenkomst nog zou bestaan, en nu werknemer weer van zijn ziekte is hersteld, hij weer in staat is zijn werkzaamheden te verrichten.

 

Vordering loondoorbetaling en schadevergoeding

De werknemer vordert nu loondoorbetaling vanaf 4 maart 2004 tot de rechtsgeldige beëindiging van de arbeidsovereenkomst alsmede een schadevergoeding van €120.000.

De werkgever beroept zich op het feit dat de vernietiging van het gegeven ontslag op staande voet te laat is ingeroepen. De Hoge Raad oordeelt dat het beroep van een werkgever op de vervaltermijn van artikel 9 BBA naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar kan zijn als hij ervan op de hoogte is dat de werknemer leed aan ernstige psychische ziekte ten tijde van een ontslag op staande voet. Een beroep op de vernietigingsgrond door de werknemer wordt dan alsnog geacht tijdig te zijn gedaan, ook al is de vervaltermijn van 6 maanden al ruimschoots verstreken.

 

Hoge Raad, 22 juni 2012, LJN: BW5695

 

Tip

Voor een werkgever geldt een zwaardere onderzoeksplicht als een werknemer zich in een gemoedstoestand bevindt waardoor deze de consequenties van een beslissing niet (volledig) kan overzien (bijvoorbeeld door emoties of psychisch welzijn). Wil een werkgever consequenties verbinden aan het handelen van de werknemer op dat moment, dan geldt dat de werkgever niet over één nacht ijs moet gaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.