Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2009
  • Koen Vermeulen

Opzegtermijn in contract zegt weinig

In een arbeidsovereenkomst spreken werkgever en werknemer af dat voor beiden een opzegtermijn van drie maanden geldt. De werkgever zegt drie maanden van tevoren de arbeidsovereenkomst op. Is dit een geldige opzegging?

Beeld Opzegtermijn in contract zegt weinig

De contractuele afspraak is volgens de Kantonrechter Haarlem niet geldig. Daarop meent de werknemer dat voor de werkgever een opzegtermijn van zes maanden geldt en dat sprake is van onregelmatige opzegging nu de werkgever op een termijn van drie maanden heeft opgezegd. Deze stelling van de werknemer klopt niet, zegt de kantonrechter in Haarlem. En dat is ook de overheersende mening van andere rechters.

 

Wettelijke opzegtermijn

Als de werknemer een beroep doet op de ongeldigheid van de contractuele opzegtermijn, dan wordt teruggevallen op de wettelijke opzegtermijn. Die is korter dan de door de werkgever gehanteerde drie maanden, zodat sprake is van een geldige opzegging.

 

Onduidelijkheid over de juiste opzegtermijn kan worden voorkomen door in de arbeidsovereenkomst uit te gaan van de wettelijke regeling die geldt voor opzegtermijnen.

 

In een cao mogen wel andere afspraken worden gemaakt over, bijvoorbeeld, een voor beide partijen geldende langere opzegtermijn.

 

Tip

Opzeggen op een te korte termijn kan leiden tot een verplichting tot vergoeding van schade van de werknemer én daarmee tot verval van een eventueel concurrentiebeding. Het gebruik van de juiste opzegtermijn is dus van groot belang.

 

Kantonrechter Haarlem, 18 februari 2009, LJN: BH3676

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.