Logo
  • Nieuws
  • 26 april 2010
  • Manon Schuttrups

Opnieuw discussie soepeler ontslag

Na een pauze van bijna twee jaar beginnen de werkgevers opnieuw de discussie over de versoepeling van het ontslagrecht. De duur van de werkloosheidsuitkering moet worden beperkt, de ontslagvergoeding verlaagd en als werkgevers van hun personeel af willen hoeven ze geen ontslagvergunning meer aan te vragen.

Beeld Opnieuw discussie soepeler ontslag

Dit staat in de notitie Optimistisch over duurzame groei en werkgelegenheid die de werkgevers donderdag hebben gepubliceerd. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO pleiten ervoor de WW-periode terug te brengen van ruim drie jaar naar één jaar. De WW-uitkering gaat omhoog.

 

Doorbetaling loon

Als het aan de werkgevers ligt is van een contante ontslagvergoeding straks geen sprake meer. In ruil daarvoor bieden ze aan de ontslagen werknemer nog een paar maanden in dienst te houden, voor hij in de WW belandt. De baas betaald het loon dan door en de werknemer kan op zoek naar een nieuwe baan.

 

Kennelijk onredelijk ontslag

Als een werknemer vindt dat zijn ontslag onredelijk is, kan hij naar de rechter stappen. VNO-NCW, MKB en LTO vinden een ontslagvergoeding van twee weken per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris, voldoende. Dit is een stuk lager dan de huidige kantonrechtersformule, die vorig jaar al naar beneden is bijgesteld. Nu tellen dienstjaren tot 35 jaar mee voor een half maandsalaris. De jaren tussen 35 en 45 betekenen 1 maandsalaris. Tussen 45 en 55 jaar anderhalf en vanaf 55 tellen gewerkte jaren dubbel mee.

 

Beperkte ontslagvergoeding 

Het onderwerp ligt vooral gevoelig bij vakcentrale FNV en de PvdA. Drie jaar geleden leidden de versoepelingsvoorstellen van minister Donner bijna tot een kabinetscrisis. In september 2008 sloten FNV en VNO-NCW een akkoord over beperking van de ontslagvergoeding voor de hoge inkomens. VNO-NCW beloofde destijds het ontslagdossier pas weer bij een volgend kabinet uit de kast te halen.

 

Eerst AOW en pensioenen

Directeur Niek-Jan van Kesteren is niet bang dat VNO de relatie met de vakbonden op scherp zet, terwijl hij druk onderhandelt over een pensioenakkoord. “Deze plannen zijn onderdeel van onze visie voor de komende vijf jaar. Eerst moeten we een akkoord sluiten over de AOW en de pensioenen, dan pas komt de rest.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.