Logo
  • Nieuws
  • 14 januari 2009
  • mr. W.T.M. Uilhoorn

Onvolledig boetebeding niet rechtsgeldig

In de wet is bepaald dat een boetebeding schriftelijk moet worden overeengekomen. Het Hof Leeuwarden heeft op 11 november 2008 beslist of aan dit vereiste is voldaan indien dit beding maar voor de helft in de arbeidsovereenkomst staat.

Beeld Onvolledig boetebeding niet rechtsgeldig

Werkgever en werknemer hadden de bedoeling een boetebeding overeen te komen. De werkgever heeft echter vergeten een pagina voor de definitieve arbeidsovereenkomst te kopiëren, zodat een onvolledig boetebeding is geparafeerd en ondertekend.

 

Overeengekomen geheimhoudingsbeding overtreden

Als de werknemer, een statutair directeur, tijdens zijn dienstverband een verklaring bij de notaris aflegt over de werkwijze bij zijn werkgever, start de werkgever een procedure tegen de werknemer omdat deze door de afgelegde verklaring het overeengekomen geheimhoudingsbeding heeft overtreden. Volgens de werkgever moet de werknemer op grond van het overeengekomen boetebeding een boete betalen. Hij meent dat de werknemer ook de pagina met het boetebeding zou hebben geparafeerd als de pagina’s juist waren gekopieerd voor de definitieve versie.

 

Boetebeding uitsluitend in het belang van de werkgever

Het Hof Leeuwarden (LJN: BG5465) beslist dat de bedoelingen van partijen niet doorslaggevend is. In de wet is op straffe van nietigheid bepaald dat een boetebeding schriftelijk moet zijn overeen gekomen. Door het onvolledige boetebeding is dat niet het geval. De kopieerfout komt voor rekening van de werkgever. Het boetebeding is uitsluitend in het belang van de werkgever, zodat deze er voor had moeten waken dat het boetebeding in de uiteindelijke definitieve arbeidsovereenkomst terecht zou zijn gekomen. De vordering van de werkgever wordt dan ook afgewezen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.