Logo
  • Nieuws
  • 30 december 2009
  • Erik de Groot

Ontslag via rechter minder aantrekkelijk

Het ontslaan van werknemers via de kantonrechter gaat minder gemakkelijk dan in het verleden. Voorlopige cijfers over 2009 van het kantongerecht in Amsterdam wijzen op een toename van het aantal afwijzingen, dit meldt het Financieele Dagblad.

Beeld Ontslag via rechter minder aantrekkelijk

In 2009 werd in totaal 18 procent van de ontslagaanvragen bij de kantonrechter afgewezen. Dit aantal lag vorig jaar nog op 12 procent en in 2007 werd zelfs maar 10 procent van de aanvragen afgewezen. 

 

Algemeen wordt aangenomen dat een ontslagverzoek bij de kantonrechter meer kans van slagen heeft dan een langdurige procedure via UWV WERKbedrijf, maar de voorlopige cijfers van de uitkeringsinstantie schetsen een ander beeld. Het afwijzingspercentage bij het UWV ligt dit jaar op 9,3 procent, aanzienlijk lager dan bij het kantongerecht.

 

Kantonrechterformule

Kantonrechters zien vooral de laagconjunctuur, waarin werknemers hun ontslag eerder aanvechten, en de aangepaste kantonrechterformule als oorzaak van deze stijging. “De formule heeft ertoe geleid dat kantonrechters hun beschikking beter gaan motiveren, waardoor ze ook kritischer kijken naar de ontslaggrond,” zegt kantonrechter Gerard Boot.

 

"De nieuwe, versoberde formule biedt meer ruimte om de exitpremie naar boven of naar beneden bij te stellen afhankelijk van de arbeidsmarktpositie van de werknemer of de financiële noodzaak voor de werkgever."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.