Logo
  • Nieuws
  • 15 februari 2010
  • mr. G.J.M. Kolsteren, Dijkmans Berg Jeths advocaten

Ontslag op staande voet voor wegnemen pakje shag

Als een werknemer betrapt wordt op het bij zich steken van een pakje shag van een collega, claimt hij dit ‘uit gewoonte’ gedaan te hebben en is er volgens hem geen sprake van diefstal. De werkgever vindt dit geen geldig excuus en ontslaat de man op staande voet.

Beeld Ontslag op staande voet voor wegnemen pakje shag

De werknemer, in dienst van een uitzendbureau en aan het werk bij een inlener, bemerkt tijdens zijn ‘rookpauze’ dat zijn pakje shag leeg is. In de rokersruimte ziet hij een pakje shag liggen van een collega, draait hieruit een sigaret en steekt het daarna bij zich. 

 

Dit wordt gezien en de werknemer wordt hierop door de inlener aangesproken. Hij erkent de gang van zaken en dat dit eerder is gebeurd, maar is zich van geen kwaad bewust. Het uitzendbureau roept hem desalniettemin op het matje en ontslaat hem op staande voet wegens het wegnemen van meerdere pakjes shag. Daarbij wordt verwezen naar zijn arbeidsovereenkomst, waarin is bepaald dat diefstal/verduistering een grond vormt voor ontslag op staande voet.

 

Ontslagbrief

De werknemer ondertekent de ontslagbrief maar krijgt daar spijt van en vordert in kort geding wedertewerkstelling. Hij stelt dat hij de pakjes shag uit automatisme bij zich had gestoken. Hij zou dit bij thuiskomst zeker hebben geconstateerd. Bovendien stelt de werknemer de ontslagbrief onder druk te hebben ondertekend.

 

De voorzieningenrechter is van mening dat als het wegnemen van andermans rookwaar werkelijk per ongeluk is gegaan, de werknemers wel geprobeerd had dit terug te geven. Bovendien heeft de werknemer op verschillende dagen en aan verschillende personen verteld dat hij pakjes shag van anderen had meegenomen.

 

Bodemprocedure

Hoewel het gaat om het wegnemen van een zaak van betrekkelijk geringe waarde, acht de voorzieningenrechter dat het ontslag op staande voet in een bodemprocedure stand zal houden, omdat de werknemer de relatie tussen het uitzendbureau en de inlener in ernstige mate heeft geschaad. Daar komt nog bij dat de werknemer niet meer welkom is bij de inlener.

 

Voorzieningenrechter Leeuwarden, 03 februari 2010 LJN: BL2328

 

Tip: Ook diefstal van goederen van zeer geringe waarde kan een reden zijn voor ontslag op staande voet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.