Logo
  • Nieuws
  • 2 februari 2010
  • Mr. W.T.M. Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Ontslag op staande voet voor wegnemen fles rum

Een leidinggevende in een poolcentrum wordt door zijn werkgever op staande voet ontslagen nadat hij een fles Bacardi heeft weggenomen terwijl hij niet aan het werk was. Maar is dit wel gerechtvaardigd?

Beeld Ontslag op staande voet voor wegnemen fles rum

Het verweer van de werknemer dat hij de fles heeft geleend, is voor de werkgever geen reden het ontslag in te trekken. De kantonrechter stelt in kort geding de werkgever in het gelijk.

Het Hof Leeuwarden oordeelt in hoger beroep echter in het voordeel van de werknemer, omdat volgens haar diefstal van de fles niet is komen vast te staan.

 

Ontslag niet gerechtvaardigd

Het blijkt namelijk dat het poolcentrum onder leiding van de vorige eigenaar een goed contact had met een nabijgelegen eetcafé en dat men elkaar over en weer steunde. De werknemer had de fles Bacardi voor het eetcafé opgehaald en de fles is de volgende dag weer geretourneerd. Een collega onderschrijft dat dit al jarenlang gebruikelijk was.

 

Het Hof is van oordeel dat, mede gezien de leidinggevende functie van de werknemer, het uitlenen van een fles drank niet vanzelfsprekend verkeerd is. Het Hof acht dan ook de kans groot dat een bodemrechter later tot de beslissing komt dat het ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd is.

 

Hof Leeuwarden, 12 januari 2010, LJN: BK 9295

 

Tip

Het wegnemen van zeer geringe of weinig waardevolle zaken zoals een blikje tonic of een zakje noten, kan een dringende reden voor een ontslag op staande voet opleveren. Bij de beoordeling van de vraag of hiervan sprake is moeten alle omstandigheden van het geval in aanmerking worden genomen: de aard en de ernst van hetgeen de werkgever als dringende reden aanmerkt, de aard en duur van de dienstbetrekking, de wijze waarop de dienstbetrekking is vervuld, en de persoonlijke omstandigheden van de werknemer zoals zijn leeftijd en de gevolgen die een ontslag op staande voet voor hem zouden hebben.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.