Logo
  • Nieuws
  • 4 januari 2010
  • Mr. K.P.D. Vermeulen, GMW Advocaten

Ontbinding tijdens de opzegtermijn: kan dat?

Afgelopen jaar waren er veel procedures over de vraag of een werknemer tijdens de opzegtermijn een ontbindingsverzoek kan indienen. De werknemer kan op die manier snel een ontslagvergoeding krijgen, terwijl hij bij opzegging na een UWV-procedure een langdurige kennelijk onredelijk-ontslagprocedure zou moeten voeren. De Hoge Raad heeft nu beslist dat een werknemer ontvankelijk is in zo’n ontbindingsverzoek tijdens de opzegtermijn.

Beeld Ontbinding tijdens de opzegtermijn: kan dat?

Er volgt dan alleen ontbinding als er een goede reden is voor het eerder dan door de opzegging eindigen van de arbeidsovereenkomst. Ook bij de vraag of de werknemer een ontbindingsvergoeding krijgt, is van belang dat de arbeidsovereenkomst sowieso door opzegging al zou eindigen. De Hoge Raad lijkt te oordelen dat die vergoeding niet via de kantonrechtersformule moet worden berekend, maar als ware het een kennelijk onredelijk-ontslagprocedure en dus op basis van alle omstandigheden van het geval.

 

Ontslagvergoeding

Veel werkgevers proberen een stokje te steken voor zo’n ontbindingsverzoek tijdens de opzegtermijn. Zo had de werkgever in deze zaak snel voor een tweede keer - met een te korte opzegtermijn - opgezegd. Dan kan er immers niet ontbonden worden, want dan is de arbeidsovereenkomst al door die onregelmatige opzegging geëindigd. In deze zaak vond de rechter dit misbruik van bevoegdheid. Het ontbindingsverzoek werd met toekenning van een vergoeding toegewezen.

 

Ontbindingsverzoek

Een werknemer kan dus tijdens de opzegtermijn een ontbindingsverzoek indienen. De werkgever kan dat voorkomen door na de UWV-toestemming zonder opzegtermijn of op veel kortere termijn op te zeggen. Dan rest de werknemer niets anders dan de bij opzegging gebruikelijke procedure wegens kennelijk onredelijk én onregelmatig ontslag. De werkgever moet zich realiseren dat een onregelmatige opzegging misbruik van bevoegdheid kan zijn en hij geen beroep meer kan doen op een concurrentiebeding.

 

Hoge Raad, 11 december 2009, LJN: BJ9069

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.