Logo
  • Nieuws
  • 7 november 2011
  • mr. Nathalie Kampert, van Bergh Stoop & Sanders Advocaten

Ontbinding bij obesitas ondanks opzegverbod chronische ziekte

Als een werkgever een contractontbinding indient voor een langdurig zieke werkneemster, beroept zij zich op het bijzondere opzegverbod wegens chronische ziekte uit de Wet Gelijke behandeling.

Beeld Ontbinding bij obesitas ondanks opzegverbod chronische ziekte

Een werkneemster, die circa 10 jaar in dienst is van een Huisartsenpost, lijdt aan obesitas morbide. Zij is in 2007, onder andere vanwege maagverkleiningsoperaties, ziek uitgevallen. Daarna is zij gedeeltelijk hervat; volledige werkhervatting is niet mogelijk geweest. De werkgever verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst omdat de werkneemster al (veel) langer dan twee jaar ziek is, er binnen afzienbare tijd geen volledig herstel te verwachten valt en de arbeidsongeschiktheid van de werkneemster een groot beslag op de organisatie legt. Er ontstaan regelmatig roostertechnische problemen doordat werkneemster veelvuldig onverwacht uitvalt en omdat zij ook in de uren dat zij wel kan werken, niet volwaardig kan worden ingeroosterd. Hierdoor komt de continuïteit van de dienstverlening onder druk te staan.

 

Wet Gelijke behandeling

De werkneemster verweert zich tegen de gevraagde ontbinding. Zij voert onder andere aan dat zij succesvol intern is herplaatst (zij werkt structureel 20 uur per week) en dat van roosterproblemen niets is gebleken. Verder doet zij een beroep op het bijzondere opzegverbod wegens chronische ziekte uit de Wet Gelijke behandeling, op grond waarvan ontslag in dit geval verboden is.

 

Chronische ziekte

De rechter stelt de werkgever in het gelijk. Hoewel hij vaststelt dat obesitas morbide een chronische ziekte is, waardoor de werkneemster vergaande ontslagbescherming geniet, zijn hier gewichtige redenen die toch een ontbinding rechtvaardigen. De rechter vindt het gelet op de duur en frequentie van de afwezigheid aannemelijk dat zich problemen voordoen met betrekking tot de inzet van de werkneemster. Verder vindt hij van belang dat de werkneemster inmiddels ruim 4 van de 10 dienstjaren arbeidsongeschikt is, maar er op korte termijn geen volledig herstel te verwachten is.

 

Toekenning ontslagvergoeding

De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en kent de werkneemster daarbij een vergoeding toe. Daarbij overweegt hij dat in beginsel terughoudendheid op zijn plaats is bij het toekennen van een vergoeding wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, omdat deze omstandigheid niet in de risicosfeer van de werkgever valt. In dit geval komt de werkneemster echter wel een vergoeding toe, omdat het verzoek van de werkgever weinig gedocumenteerd is en de werkneemster bijzondere bescherming geniet op grond van het opzegverbod.

 

Rechtbank Breda, 23 september 2011, LJN: BT6716

 

Tip

Obesitas morbide moet, volgens deze rechter en de Commissie Gelijke Behandeling, worden beschouwd als een chronische ziekte. Lijdt een werknemer hieraan, of aan een andere chronische ziekte of handicap, dan geldt een vergaande (ontslag-)bescherming. Deze bescherming is echter niet absoluut. Ontbinding kan plaatsvinden als de ontbindingsgrond geen enkel verband houdt met de ziekte/handicap van de werknemer, maar ook als de ontstane situatie aantoonbaar onhoudbaar is geworden, aldus de kantonrechter te Breda.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.