Logo
  • Nieuws
  • 23 september 2011
  • Mariel Hovemann

Onmisbaarheidcriterium bij reorganisatie bijna niet benut

Werkgevers hebben ‘in geringe mate’ gebruik gemaakt van het verruimde onmisbaarheidcriterium zo schrijft minister Henk Kamp van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld Onmisbaarheidcriterium bij reorganisatie bijna niet benut

Het vorige kabinet heeft de mogelijkheden bij reorganisaties verruimd zodat werkgevers konden selecteren welke vakkrachten ze wilden behouden en welke ze zouden ontslaan. Volgens de minister hebben de werkgevers daar niet veel gebruik van gemaakt.

 

Afspiegelingsbeginsel

Het anciënniteitsbeginsel (de werknemer met het kortste dienstverband komt als eerste voor ontslag in aanmerking) is alweer enige jaren geleden vervangen door het afspiegelingsbeginsel. Dit staat in artikel 4:2 lid 1 Ontslagbesluit. Met de verplichte toepassing van het afspiegelingsbeginsel wordt voorkomen dat steeds de laatst binnengekomen werknemers als eerste voor ontslag in aanmerking komen. Dat komt een gezonde leeftijdsopbouw binnen ondernemingen ten goede.

 

Onmisbaarheid werknemer

Een van de uitzonderingen op het afspiegelingsbeginsel is het onmisbaarheidcriterium. Het geeft de werkgever de mogelijkheid af te wijken van de afspiegelingsregels als dat zou leiden tot ontslag van een werknemer die gelet op zijn bijzondere kennis of bekwaamheden niet kan worden gemist. De werkgever moet hier expliciet om verzoeken. Hij moet de betreffende werknemer dan onder opgave van redenen bij het voordragen van werknemers voor ontslag buiten beschouwing laten. UWV WERKbedrijf beoordeelt vervolgens of de werkgever voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de werknemer inderdaad slecht kan worden gemist.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.