Logo
  • Nieuws
  • 12 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Meewerken aan blog echtgenoot reden voor ontslag

Een school mocht een leerkracht ontslaan omdat deze leerkracht geen afstand nam van een weblog waar haar echtgenoot negatieve en verdraaide verhalen over de school publiceerde zo oordeelde de Centrale Raad van Beroep in een uitspraak.

Beeld Meewerken aan blog echtgenoot reden voor ontslag

De CRB is met de rechtbank van mening dat een school een leerkracht mocht ontslaan omdat er sprake is van onherstelbaar verstoorde verhoudingen tussen de leerkracht en haar collega’s en tussen haar en het bestuur. Die onherstelbaar verstoorde verhoudingen ontstonden doordat de leerkracht informatie over haar collega’s en de school aan haar echtgenoot gaf. Haar echtgenoot, destijds ook leerkracht op dezelfde school, publiceerde die verhalen in een blog ‘Rond de koffiekamer’. In die blog werden collega’s en de school herkenbaar, negatief en met een verdraaide voorstelling van zaken beschreven.

 

Geen afstand genomen

De blog getuigt naar de mening van de CRB van gebrek aan loyaliteit, hij schaadt de goede naam van de school en creëert een onveilige sfeer. Alhoewel de echtgenoot van de leerkracht de blog publiceerde en hij de blog niet wilde verwijderen had zijzelf - nu collega’s en de school bezwaar hadden tegen de blog - afstand moeten nemen van de inhoud van die blog. Door geen afstand te nemen, heeft zij meegewerkt aan het ontstaan van onherstelbaar verstoorde verhoudingen.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.