Logo
  • Nieuws
  • 21 mei 2012
  • Mariel Hovemann

´Lagere ontslagvergoeding levert niet meer banen op´

Ontslagen werknemers krijgen vanaf 2014 geen of een zeer lage ontslagvergoeding mee als de Kunduz-plannen doorgaan. Dit om weer dynamiek in de arbeidsmarkt te krijgen. Maar volgens directeur Marius Winter van outplacement- en financieel adviesbureau Gouden Handdruk Specialist levert dit niet direct meer banen op.

Beeld ´Lagere ontslagvergoeding levert niet meer banen op´

Als de plannen doorgaan dan moeten werkgevers vanaf 2014 voor iedereen een bedrag reserveren voor begeleiding naar ander werk of een opleiding. Het gaat om een kwart maandsalaris voor elk jaar dat iemand in dienst is geweest. Winter:  ”Dit is in feite de afschaffing van de ontslagvergoeding. Niemand krijgt nog iets mee om een periode van werkloosheid te overbruggen. Terwijl een vijftigplusser echt lang bezig is om weer aan de slag te komen.”

 

Ook gelooft hij niet dat de maatregelen effect zullen hebben. ”Bedrijven kunnen nu ook al iemand met een jaarcontract in dienst nemen. Bevalt hij of zij niet, dan kunnen ze hem na dat jaar zonder onkosten weer kwijt. ”

 

Volgens de huidige kantonrechtersformule ontvangt de ontslagen of boventallige werknemer nu een bedrag dat varieert van een half tot twee maandsalarissen per dienstjaar.

 

De huidige kantonrechtersformule:


Geldt voor ieder gewerkt jaar
0,5 maand per gewerkt jaar Tot 35 jaar
1 maand per gewerkt jaar Van 35 tot 45 jaar
1,5 maand per gewerkt jaar Van 45 tot 55 jaar
2 maand per gewerkt jaar Vanaf 55 jaar

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.