Logo
  • Nieuws
  • 30 augustus 2010
  • mr. M. Roeloffzen, Bingh Advocaten

Kort dienstverband, toch hoge ontbindingsvergoeding

Omdat de werkgever niet tevreden is over het functioneren van een medewerker, vraagt hij om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Heeft de werknemer recht op een vergoeding, ondanks zijn korte dienstverband, en hoe hoog mag deze zijn?

Beeld Kort dienstverband, toch hoge ontbindingsvergoeding

Bij de aanvraag van de ontbinding van de arbeidsovereenkomst voert de werkgever concrete argumenten aan waaruit blijkt dat de werknemer niet goed functioneert. Ook stelt de werkgever dat de werknemer hier vanaf het begin van de indiensttreding regelmatig op is aangesproken. De werknemer bestrijdt het gestelde disfunctioneren.

 

Dossieropbouw onvoldoende

De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek toe, omdat beide partijen het erover eens zijn dat de arbeidsovereenkomst niet kan worden voortgezet. De vervolgvraag is of er een vergoeding aan de werknemer moet worden toegekend. De kantonrechter oordeelt dat onvoldoende is komen vast te staan dat de werknemer vanaf het begin van de indiensttreding regelmatig op zijn disfunctioneren is aangesproken. Bovendien heeft de werknemer deze stelling betwist.

 

Begeleiding in verbetertraject

De werkgever had het disfunctioneren moeten onderbouwen met schriftelijke documenten. Ook had hij in het kader van goed werkgeverschap met de werknemer een verbetertraject moeten opstellen en hem daarin moeten begeleiden. Nu hij dat niet heeft gedaan, moet dit voor rekening en risico komen van de werkgever.

 

Toepassing kantonrechtersformule

Bij toepassing van de kantonrechtersformule zou de vergoeding wegens het korte dienstverband neerkomen op slechts één maand. De kantonrechter acht dit een onaanvaardbaar laag bedrag, mede omdat de werknemer ook zijn auto en zijn huisvesting verliest. Om die reden kent de kantonrechter een vergoeding aan de werknemer toe van zes maandsalarissen.

 

Rechtbank Den Bosch, 12 februari 2009, LJN: BN3087

 

Tip: Ook al is een werknemer erg kort in dienst en heeft hij een lage leeftijd, dan kan een ontslag toch nog veel geld kosten. Zorg er altijd voor dat u een dossier opbouwt waarmee het gestelde disfunctioneren schriftelijk kan worden onderbouwd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.