Logo
  • Nieuws
  • 29 maart 2010
  • Mr. W.T.M. Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Kennelijk onredelijk ontslag: rechter begroot schade

De Hoge Raad heeft vorig jaar met spraakmakende uitspraken beslist dat de kantonrechtersformule en de XYZ-formule niet mogen worden toegepast bij de berekening van de schade in geval van kennelijk onredelijk ontslag.

Beeld Kennelijk onredelijk ontslag: rechter begroot schade

In deze zaak is de schade dan ook begroot op basis van de ernst van het tekortschieten in goed werkgeverschap en de nadelen die daaruit voor de werknemer voortvloeien.

 

Een werkneemster werkt vanaf 1982 bij een school voor praktijkonderwijs voor leerlingen die speciale zorg nodig hebben. Zij start enkele jaren als docent, is daarna adjunct-directeur, vervolgens directeur en daarna wederom adjunct-directeur. Het schoolbestuur beëindigt op 1 december 2008 de arbeidsovereenkomst vanwege regelmatige problemen tussen de werkneemster en de schooldirectie. De commissie van beroep deelt de mening van de school en is van oordeel dat het aanblijven van de werkneemster een negatieve invloed heeft op de samenwerking binnen de school en daarmee de ontwikkeling van het onderwijsproces.

 

Toekenning schadevergoeding

De werkneemster start een kennelijk onredelijk ontslagprocedure. De kantonrechter beslist op basis van alle omstandigheden samen en in onderling verband dat het ontslag kennelijk onredelijk is en dat de werkneemster een schadevergoeding toekomt. Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding spelen de volgende factoren een rol: een 26-jarig dienstverband zonder noemenswaardige problemen, een ontslag slechts vanwege botsing van karakters, en het niet door de school aanbieden van een andere functie.

 

De werkneemster raakt daardoor op 59-jarige leeftijd werkloos. Omdat niet vaststaat of zij voor haar 65-ste een andere baan kan krijgen en zij naast een WW-uitkering aanspraak kan maken op een bovenwettelijke uitkering en FVP, begroot de kantonrechter de schade op 50.000 euro.

 

Kantonrechter Haarlem, 3 maart 2010, LJN: BL 7760

 

Tip: Het nadeel van een kennelijk onredelijk ontslagprocedure is dat de afloop niet te voorspellen is. Het voordeel is dat de rechter naar eigentijdse maatstaven kan oordelen en geen rekening hoeft te houden met verouderde wettelijke normen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.