Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2012
  • Mariel Hovemann

Kamp mag wetsvoorstel Ontslagrecht uitwerken

Minister Kamp van SZW heeft van de Tweede Kamer akkoord gekregen om zijn wetsvoorstel voor een nieuwe, simpelere ontslagprocedure uit te werken. Wel moet hij daarbij open staan voor kritiek van werkgevers en vakbonden.

Beeld Kamp mag wetsvoorstel Ontslagrecht uitwerken

Het kabinet vindt dat de Nederlandse ontslagbescherming voor werknemers met een vast contract heel hoog is. Bovendien kunnen bij ontslag de vergoedingen aan de werknemer hoog oplopen. Deze ontslagbescherming is voor mensen met een tijdelijk contract juist heel laag. De minister vindt dat de hoge ontslagbescherming voor werknemers met een vast contract, de arbeidsmobiliteit belemmert.

Maatregelen

Om de ontslagregeling aan te passen, zijn volgens de minister de volgende maatregelen noodzakelijk.

  • Er komt één wijze voor ontslag, voor tijdelijke en vaste contracten. Bij ontslag mag dit zonder toestemming vooraf van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de rechter. De werkgever moet de werknemer schriftelijk informeren en de reden onderbouwen. Mocht de werknemer hier niet mee eens zijn, dan kan hij bezwaar maken en naar de rechter gaan. Is het ontslag onredelijk, dan kan de rechter een ontslagvergoeding toekennen.
  • Hoge en ongelijke ontslagvergoedingen in het huidige systeem worden vervangen door één transitiebudget voor iedereen, tijdelijke en vaste contracten. Dit transitiebudget is een kwart maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van een half jaarsalaris.
  • De werkgever betaalt maximaal 6 maanden werkloosheidsuitkering aan de ontslagen werknemer.

 

Alternatieven vakbeweging

Vakbonden en werkgevers krijgen de ruimte om met alternatieven te komen voor de voorstellen van de minister. Kamp gaat geen formele adviesaanvraag indienen bij de SER. Maar bonden en werkgevers krijgen volgens hem alle kans om wijzigingen voor te stellen. 

 

Bemiddelaar

Er is kritiek bij werkgevers en vooral vakbonden op de plannen van Kamp. Zo vinden ze dat de afschaffing van de toets bij UWV vooraf niet tot willekeur mag leiden. Een onafhankelijke instantie of een bemiddelaar zou een uitkomst bieden.

 

Kosten WW

Werkgevers draaien in de plannen van de minister op voor de eerste zes maanden WW. Kleine ondernemingen kunnen die last niet dragen, is de vrees van MKB-Nederland.

 

Kamp wil eind dit jaar het wetsvoorstel indienen. Het moet dan in 2012 ingaan.

 

Kantonrechtersformule

Ook de kantonrechters werken aan een nieuw voorstel voor de ontslagvergoeding. Nu hanteren zij een vaste formule om de vergoeding vast te stellen. Hoe langer in dienst en hoe ouder, hoe hoger de vergoeding. De nieuwe gedachte is om uit te gaan van de kans op nieuw werk. Hoe groter de kans daarop, hoe lager de vergoeding en vice versa.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.