Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2011
  • Mariel Hovemann

Kamer zet vraagtekens bij D66-wet ontslagrecht

De Tweede Kamer twijfelt over het plan van D66 om het ontslagrecht te versoepelen. De regeringspartijen wijzen op de afspraak met de PVV niet aan het ontslagrecht te komen en de andere partijen zien het feit een ontslag alleen nog achteraf te laten toetsen door een rechter als een werknemer bezwaar heeft gemaakt niet helemaal zitten.

Beeld Kamer zet vraagtekens bij D66-wet ontslagrecht

De SP noemt het plan zelfs ‘verwerpelijk’. “'Het haalt de preventieve toets op ontslag zowel door de rechter als door het UWV onderuit. Het maakt van de arbeidsverhoudingen een vechtarena,” aldus SP’er Paul Ulenbelt.

 

Werkgevers verantwoordelijk WW

Volgens Mariëtte Hamer (PVDA) dwingt een preventieve toets op ontslag werkgevers “zorgvuldiger personeelsbeleid te voeren”. Cynthia Ortega (CU) wil werkgevers ook verantwoordelijk maken voor de eerste zes maanden WW. Met het idee dat een werkgever minder snel iemand ontslaat en meer onderneemt om werknemers inzetbaar te houden.

Eddy van Hijum stelt dat het CDA heeft geleerd dat je niet alleen het ontslagrecht kunt vereenvoudigen. Het CDA wil dan ook meer verantwoordelijkheid van werkgevers bij de WW en scholing aftrekbaar maken van een ontslagvergoeding.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.