Logo
  • Nieuws
  • 27 juli 2011
  • Peter van den Hout

Initiatiefwet in de maak voor ander ontslagrecht

Ontslag zonder tussenkomst van een rechter of UWV? Oppositiepartij D66 komt met een initiatiefwet om dit mogelijk te maken. Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 kondigde dit aan in tijdschrift Elsevier, zo meldt Nu.nl.

Beeld Initiatiefwet in de maak voor ander ontslagrecht

Volgens Kaya moet de werkgever het dienstverband zelf kunnen opzeggen. Er komt dan alleen nog een rechter aan te pas als de werknemer bezwaar maakt tegen zijn ontslag. Kaya: “Dan kan de kantonrechter kijken of er scholing is aangeboden, of er is geholpen met het zoeken naar een andere baan. Dat heeft natuurlijk invloed op de eventuele vergoeding.”

 

Ontslagroutes

De D66-politica vindt dat de huidige regels met twee ontslagroutes niet uit te leggen zijn. “Het systeem is nu niet transparant en het geeft geen gelijke rechten, het is duur voor de werkgever en voor de werknemer is het psychisch een zware gang, als een echtscheiding.”

 

Kaya legt haar initiatiefwetsvoorstel nu eerst voor aan deskundigen en belanghebbenden, zoals werkgevers en vakbonden. Vervolgens gaat het voor advies naar de Raad van State, waarna ze het wil indienen bij de Tweede Kamer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.