Logo
  • Nieuws
  • 26 september 2011
  • mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Herrie in de keuken leidt tot ontslag

Over de kwaliteit van een kok is sinds zijn indiensttreding veel discussie. Keer op keer wordt aangegeven op welke wijze werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en hoe gerechten klaar gemaakt moeten worden. De werkgever heeft na twee ziekmeldingen geen vertrouwen meer in het functioneren van de kok en heeft hem op staande voet ontslagen.

Beeld Herrie in de keuken leidt tot ontslag

De werknemer heeft de nietigheid van het ontslag ingeroepen en vordert in een kort geding procedure werkhervatting en loondoorbetaling. De kok zou onvoldoende product- en apparatuurkennis hebben om als zelfstandig werkend kok in een klein à la carte restaurant te werken. Dit heeft tot diverse klachten geleid door klanten over bereide maaltijden. De werknemer blijft ondanks aanwijzingen op zijn eigen manier werkzaamheden uitvoeren en gerechten klaar maken.

 

Onterechte ziekmelding

Na de datum van indiensttreding heeft de werknemer laten weten alcoholist te zijn, maar niet meer te drinken. Bij de tweede ziekmelding op korte termijn - waarbij de werknemer zich te laat ziek meldt en bij een collega in plaats van bij de werkgever -  is de werkgever naar het huis van de kok gereden. De werknemer wordt duidelijk onder invloed van alcohol op straat aangetroffen. De werkgever is op de meeste dagen van één kok afhankelijk en ziet de bedrijfsvoering in gevaar komen als hij niet op de aanwezigheid van de werknemer kan vertrouwen.

 

Onvoldoende functioneren

De kantonrechter te Arnhem handhaaft het gegeven ontslag op staande voet. Uit het voortdurend eigenwijs handelen in de keuken blijkt dat de kok in ernstige mate onvoldoende functioneert. In samenhang met het niet naleven van ziekteverzuimregels en het korte dienstverband van twee maanden levert dit een dringende reden op voor ontslag.

 

Rechtbank Arnhem, 16 augustus 2011, LJN: BR5811

 

Tip

Overtreding van ziekteverzuimregels kan in samenhang met de andere omstandigheden een grond opleveren voor ontslag op staande voet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.