Logo
  • Nieuws
  • 16 april 2009
  • David Davidson

Heeft u wél verstand van ontslagprocedures?

banner-nieuwsberichten_15.pngOndernemers kennen de nieuwe ontslagprocedures onvoldoende en weten niet dat vaak de oude kantonrechtersformule nog van kracht is. Dat zei arbeidsrechtdeskundige Pascal Besselink van DAS Rechtsbijstand in het Financieele Dagblad.

Beeld Heeft u wél verstand van ontslagprocedures?

De nieuwe kantonrechtersformule (per 1 januari 2009) leidt tot ontslagvergoedingen die soms fors lager liggen dan voorheen. Maar vaak geldt de oude formule nog, omdat langlopende sociale plannen lang voor de nieuwe formule zijn ingegaan.

 

Opzegmogelijkheid

Een ondernemer die een medewerker met een contract voor bepaalde tijd halverwege wil ontslaan, moet op grond van de nieuwe formule als vergoeding het resterende loon betalen tot het einde van de overeenkomst. Maar de ondernemers weten volgens Besselink niet dat ze een tussentijdse opzegmogelijkheid in het contract kunnen opnemen.

 

Last in, best out

Werkgevers moeten bij collectief ontslag hun personeelsbestand opsplitsen in functiegroepen met daarbinnen leeftijdscategorieën. Per categorie geldt vervolgens: ‘last in, first out’. Hierdoor kunnen werkgevers door dit 'afspiegelingsbeginsel' tegen hun zin goede werknemers verliezen.

 

Tip

Besselink adviseert: ‘In grotere bedrijven is het vaak mogelijk om met functies te schuiven, of functies te wijzigen door taken opnieuw te verdelen. Dit zal dan wel ruim voorafgaand aan een reorganisatie en de bijbehorende ontslagronde moeten gebeuren.’

 

Meer kennis over de nieuwe kantonrechtersformule, vertrekregelingen en het selecteren van boventallige werknemers volgens het afspiegelingsbeginsel kunt u opdoen bij het seminar 'reorganiseren vanuit HR tijdens de kredietcrisis' op 7 mei in Nieuwegein.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.