Logo
  • Nieuws
  • 23 maart 2010
  • Lianne Bouman

Gerechtelijke uniformering onterechte boeten fiscus

Europa verplicht dat alle rechtbanken per 1 juli 2010 een uniforme aanpak voor branches hanteren, waarvan bekend is dat daar veel oneerlijke boetebedingen voorkomen.

Beeld Gerechtelijke uniformering onterechte boeten fiscus

Het gaat vooral om twee soorten boetebedingen: de boete bij het niet tijdig inleveren van een creditcard aan het einde van het contract en de boete op het niet op tijd betalen van een abonnement voor een mobiele telefoon.

 

Europese rechtspraak

Op grond van Europese rechtspraak is de rechter straks verplicht oneerlijke bedingen buiten toepassing te laten, ook als er geen bezwaar tegen wordt maakt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand in de procedure verstek laat gaan, of als hij zijn rechten niet kent.

Een werkgroep van de landelijke vergadering van sectorvoorzitters van civiele en kantonsectoren (LOVCK) heeft de gevolgen van deze Europese rechtspraak voor ons land beschreven en aanbevelingen opgesteld.

 

Tip: U kunt hier het Rapport Ambtshalve toetsing van het Europese Consumentenrecht downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.