Logo
  • Nieuws
  • 26 november 2009
  • Manon Schuttrups

Gemiddelde ontslagvergoeding stijgt licht

De gemiddelde ontslagvergoeding van bezoekers van goudenhanddrukspecialist.nl bedraagt € 85.000. De verwachting is dat de hoogte van de gemiddelde ontslagvergoeding in Nederland de komende periode iets gaat toenemen. Tot deze uitkomst komt het bedrijf na een uitgebreide analyse van gebruikersinformatie van de diverse eigen websites.

Beeld Gemiddelde ontslagvergoeding stijgt licht

Bij nieuwe ontslagrondes zullen ook de oudere werknemers in beeld gaan komen. Ook komen er meer collectieve ontslagen waarbij de ontslagvergoeding hoger is dan bij individueel ontslag. Overigens wordt de regelgeving en de mogelijkheden omtrent ontslag steeds complexer. Na de recente introductie van de nieuwe kantonrechtersformule kan de ontslagen werknemer per 1 januari 2010 ook kiezen voor banksparen als aanwendingsoptie voor de ontslagvergoeding.

 

Regelgeving complex

Marius Winter, eigenaar van de Gouden Handdruk Specialist: “Wij merken in toenemende mate dat deelnemers de regelgeving en de mogelijkheden omtrent ontslag als zeer complex ervaren. Door de frequent wijzigende regelgeving en aanwendingsmogelijkheden voor de ontslagvergoeding haken zij af. Banksparen is daar een goed voorbeeld van. Op Prinsjesdag 2009 is het belastingplan 2010 gepresenteerd. Hierin staat opgenomen dat vanaf 1 januari 2010 ontslagvergoedingen kunnen worden ondergebracht op een bankspaarrekening. Maar veel mensen weten dit niet.”

 

Stamrecht BV favoriet

Onderzoek onder webbezoekers wees uit dat de gemiddelde ontslagvergoeding € 85.000 bedraagt. Winter: “Na een eerdere daling vanwege de introductie van de nieuwe kantonrechtersformule op 1 januari 2009 zien we dat de hoogte van de individuele ontslagvergoeding geleidelijk aan weer toeneemt. Ook zien we een duidelijke trend dat ontslagen medewerkers steeds vaker kiezen voor een stamrecht BV. Voorheen werden er meer lijfrentepolissen afgesloten, ook bij de bedragen vanaf € 50.000. Nu geniet een stamrecht BV een sterke voorkeur bij ontslagen medewerkers. Dit komt natuurlijk mede door de historisch lage rente in Nederland. Bij een lijfrentepolis zet je het kapitaal vast tegen de huidige lage rente. Bij een stamrecht BV kan men profiteren van toekomstige rentestijgingen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.