Logo
  • Nieuws
  • 23 november 2011
  • mr. Geertje Leijten, AKD Advocaten

Geen ontbinding vanwege ontbreken consistent beleid

Een 31 jarige secretaresse is bijna zeven jaar in dienst bij haar werkgever wanneer deze werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vraagt. De werkgever is van mening dat de secretaresse disfunctioneert. Ook zou de secretaresse in strijd hebben gehandeld met de interne regels door onder werktijd privézaken te doen en buiten werktijd zonder toestemming van de werkgever nevenwerkzaamheden te verrichten.

Beeld Geen ontbinding vanwege ontbreken consistent beleid

De kantonrechter vond het disfunctioneren niet aannemelijk zodat hij moest beoordelen of enkel de overtredingen van de interne regels een grond opleverden voor ontbinding. Als eerste gaf de kantonrechter aan dat het verzenden van privémail via het zakelijke mailadres zonder nadere toelichting niet zo ernstig is dat het kan leiden tot een ontbinding. Inzake de nevenwerkzaamheden was van belang dat de secretaresse een parttime dienstverband had zodat het haar in beginsel vrij stond andere werkzaamheden te verrichten. De nevenwerkzaamheden bestonden uit activiteiten gericht op empowerment van vrouwen, kinderyoga en oppasactiviteiten. Het combineren van deze activiteiten met het dienstverband met werkgever was volgens de kantonrechter niet onmogelijk.

 

Intern beleid

De kantonrechter vond van belang dat de werkgever op beide punten geen helder en consistent beleid voerde dat voor alle medewerkers op dezelfde wijze werd gehandhaafd. Werkgever had de secretaresse er nooit op gewezen dat zij de regels overtrad en heeft niet eerder aangegeven wat de gevolgen van verdere overtreding zouden kunnen zijn. Het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden werd dan ook afgewezen.

 

Rechtbank Amsterdam, sector kanton, 31 mei 2011, LJN: BT8488

 

Tip

Naast een helder beleid op papier, is een consistente handhaving van dit beleid in de praktijk van groot belang. Maatregelen kunnen in beginsel pas worden getroffen wanneer de regels en de gevolgen bij overtreding van deze regels bij uw werknemers bekend en duidelijk zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.