Logo
  • Nieuws
  • 8 mei 2009
  • Gabor Mooij

Facebook kost werkneemster haar baan

De Zwitserse verzekeraar Nationale Suisse heeft een vrouwelijke werknemer ontslagen, omdat ze actief was op de sociale netwerksite Facebook terwijl zij zich ziek had gemeld. Dit meldt FEM Business.

Beeld Facebook kost werkneemster haar baan

De Zwitserse vrouw had als reden voor haar ziekmelding opgegeven dat zij niet met een computer kon werken, omdat zij vanwege migraine in het donker moest liggen. Vervolgens merkte een collega dat de 'zieke' op Facebook actief was.

 

iPhone

De vrouw is het niet eens met het ontslag. Ze zei tegen een Zwitserse krant dat ze haar Facebook-pagina bezocht met haar iPhone terwijl ze in bed lag. Verder beweert de vrouw dat Nationale Suisse haar bespioneert heeft via een fictieve persoon die het bedrijf op Facebook zou hebben aangemaakt. Deze fictieve personen zou zich hebben aangemeld als vriend op de pagina van de vrouw. Kort na het ontslag van de vrouw zou deze vriend zijn verdwenen.

 

Niet uniek

Het is niet voor het eerst dat een werknemer wordt ontslagen vanwege het gebruik van Facebook. Zo werd in de VS een werknemer van American football club Philadelphia Eagles ontslagen na kritiek op zijn werkgever via Facebook.

 

Tip

Maak duidelijke afspraken met uw werknemers over uw verzuimbeleid en maak een verzuimreglement waar ze zich aan moeten houden. Heeft u moeite met het verzuimgedrag van een werknemer dan moet u niet te lang wachten met het aanspreken van de werknemer op het verzuimgedrag. U kunt hem of haar dan ook wijzen op zijn of haar verantwoordelijkheid  als ‘goed werknemer’.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.