Logo
  • Nieuws
  • 2 januari 2012
  • mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Ernstig overgewicht leidt tot einde arbeidsovereenkomst

Een werkgever wil de arbeidsovereenkomst met een werknemer die leidt aan obesitas morbide (ernstig overgewicht) beëindigen. Hoewel dit als een chronische ziekte wordt aangemerkt en daarmee sprake is van een opzegverbod, wordt de arbeidsovereenkomst door de rechter ontbonden.

Beeld Ernstig overgewicht leidt tot einde arbeidsovereenkomst

De werknemer is sinds 2007 onafgebroken arbeidsongeschikt. In verband met de ziekte is sinds 2009 een WIA-uitkering toegekend. Met onderbrekingen wegens operaties en opbouw, werkt de werknemer sindsdien 20 uur per week. De werkgever ziet vanwege de gevolgen van de langdurige arbeidsongeschiktheid geen toekomstmogelijkheden meer binnen de organisatie. De zieke werknemer legt een onevenredig groot beslag op de organisatie en collega’s, en de continuïteit van de organisatie komt onder grote druk te staan.

 

Opzegverbod wegens ziekte

De rechter oordeelt dat het beroep van de werknemer op het bijzondere opzegverbod wegens ziekte niet automatisch een ontbinding van de arbeidsovereenkomst in de weg staat. Gelet op  de verzuimbegeleiding in de afgelopen 4 jaar, kan niet van de werkgever worden verlangd dat hij verdergaande aanpassingen in de organisatie doorvoert. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden op lange termijn vanwege de al bekende operaties. Daarmee heeft de werknemer na het einde van de arbeidsovereenkomst meer perspectief voor het vinden van nieuw werk.

 

Rechtbank Breda, 23 september 2011, LJN: BT6716

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.