Logo
  • Nieuws
  • 10 maart 2009
  • mr. P.W. Dijkmans

Eerste uitspraak nieuwe kantonrechtersformule: lagere vergoeding

Als de eerste uitspraak op basis van de nieuwe kantonrechtersformule maatgevend is, dan vallen ontslagvergoedingen voortaan een stuk lager uit. In het onderhavige geval is de werkgever maar liefst 10.000 euro minder kwijt.

Beeld Eerste uitspraak nieuwe kantonrechtersformule: lagere vergoeding

Per 1 januari geldt een nieuwe kantonrechtersformule. Hierdoor wordt bij het bepalen van de correctiefactor niet alleen rekening gehouden met de risicosfeer van het ontslag en de verwijtbaarheid, maar ook met de arbeidsmarktpositie van de werknemer en de financiële positie van de werkgever. Ook worden de dienstjaren anders gewogen: de dienstjaren tot de leeftijd van 35 jaar tellen voor een half maandsalaris, van 35 tot 45 jaar voor één, van 45 tot 55 jaar voor anderhalf en vanaf 55 jaar voor twee maandsalarissen.

 

Onachtzaam gedrag

De nieuwe formule is voor het eerst gebruikt in een zaak rond een vrachtwagenchauffeur. De chauffeur werd in afgelopen december op staande voet ontslagen toen hij slordig omging met de sleutels van een vrachtwagen en het kantoor. In 2007 kreeg hij al twee schriftelijke waarschuwingen voor onachtzaam gedrag.

 

Correctiefactor

Hoewel de kantonrechter in Amsterdam vond dat drie incidenten tijdens een dienstverband van zeventien jaar geen ontslag op staande voet rechtvaardigen, is het zeer onzorgvuldig handelen van de chauffeur reden voor een (voorwaardelijke) ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Op grond van de nieuwe kantonrechtersformule bedraagt het aantal gewogen dienstjaren 10,5 in plaats van 17 (oude formule). Het onzorgvuldig handelen van de chauffeur is aanleiding om de correctiefactor aan te passen naar 0,5. Daarmee komt de ontbindingsvergoeding uit op een bedrag van ruim 16.000 euro. Zou de oude formule zijn toegepast, dan had de werknemer aanspraak kunnen maken op ruim 26.000 euro.

 

Rechtbank Amsterdam 30 januari 2009, LJN: BH1568

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.