Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2009
  • David Davidson

Eerlijkheid over reorganisatie vermindert stress

‘Word ik ook ontslagen?’  Om stress door arbeidsonzekerheid te verminderen, moeten bedrijven eerlijk en duidelijk zijn over het aantal ontslagen en de gehanteerde ontslagprocedures. Dat staat in een onderzoek van Toon Taris, hoogleraar arbeidsmotivatie aan de Radboud Universiteit.

Beeld Eerlijkheid over reorganisatie vermindert stress

In tijden van recessie kampen medewerkers met stress door arbeidsonzekerheid. Dat leidt -ook bij degenen die hun baan nog hebben- tot lichamelijke en psychische klachten.

 

Rechtvaardig

Taris adviseert in zijn onderzoek bedrijven duidelijk en rechtvaardig te zijn. Volgens hem is de mate van stress sterk afhankelijk van de duidelijkheid die een bedrijf geeft over het aantal ontslagen. Het bedrijf moet zo open mogelijk zijn over waar de klappen vallen, op welke termijn, en welke ontslagprocedures zullen gelden. Deze regels moeten vervolgens zo eerlijk en consequent mogelijk gehanteerd worden. Psychische en lichamelijke klachten kunnen zo beperkt worden.

 

HRpraktijk houdt op 7 mei in het NBC Nieuwegein een seminar ‘Reorganiseren vanuit HR tijdens de kredietcrisis’. Hierin ligt de nadruk op de praktische en de financiële aspecten van een herstructurering. Waar liggen de (financiële) valkuilen in een dergelijk proces en welke kansen zijn er? Er wordt uitvoerig stilgestaan bij de inkleding van de business case en bij de financiën. Meld u nu aan voor dit onmisbare seminar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.