Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2012
  • Lianne Bouman

E-Kantonrechter wikkelt straks digitaal zaken af

Geschillen, zoals arbeidsconflicten, hoeven vanaf 2013 niet altijd meer op de rechtbank zelf te worden behandeld. U kunt vanaf volgend jaar rechtszaken digitaal laten afwikkelen. Althans, voorlopig alleen bij de rechtbanken in Rotterdam en ’s Hertogenbosch. Deze rechtbanken draaien in 2013 een pilot met digitale procedures bij de kantonrechter (e-Kantonrechter).

Beeld E-Kantonrechter wikkelt straks digitaal zaken af

Dat blijkt uit het Jaarplan Rechtspraak 2012. Dit jaarplan staat enerzijds bol van hervormingen ten aanzien van de versterking van de kernwaarden onafhankelijkheid, onpartijdigheid, integriteit en professionaliteit, anderzijds moet nauw worden aangesloten bij behoeften en problemen in de samenleving.

 

Digitale procedure

Alleen civiele (kanton)zaken op basis van artikel 96 van het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering, waarin de kantonrechter binnen zes tot acht weken uitspraak doet, komen in aanmerking voor een digitale procedure. Het doel van de digitale procedure via een beveiligde elektronische omgeving (met e-Herkenning) is:

  • kosten besparen;
  • juridische procedures versnellen; en
  • de rechtspraak toegankelijker maken.

 

De kantonrechter doet binnen zes weken uitspraak. Alleen als een mondelinge toelichting gewenst is, bedraagt de doorlooptijd acht weken.

 

Dit jaar wordt de beveiligde elektronische omgeving ontwikkeld.

 

Tip

Bij 'geschillen' en 'geschiloplossing' denkt u misschien al gauw aan rechtszaken. Gerechtelijke procedures moet u echter zien als een uiterst redmiddel. Verreweg de meeste geschillen worden opgelost zonder dat daar een rechter aan te pas hoeft te komen. Lukt het u niet zelf, probeer het dan met mediation.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.