Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2009
  • David Davidson

Dikke onvoldoende voor reorganisaties

Medewerkers geven gemiddeld een 4,6 voor de wijze waarop hun organisatie met ze omgaat bij de uitvoering van een reorganisatie. Dat is de uitkomst van een enquête onder Nederlandse werknemers door adviesbureau Effectory.

Beeld Dikke onvoldoende voor reorganisaties

Niet alleen de medewerkers die rechtstreeks door een organisatie getroffen worden zijn ontevreden over het proces. Ontslag veroorzaakt ook onrust bij de blijvers: schuldgevoelens, stress en onzekerheid. Bovendien loopt de werkdruk op. Dezelfde klus moet immers gedaan worden met minder mensen.

 

Dit hele complex wordt ook wel het survivor syndrom genoemd en leidt tot frustratie, boosheid en een lagere productiviteit.

 

Openheid

Volgens Effectory is open communicatie tussen het management en de achterblijvende medewerkers van het uiterste belang: medewerkers willen zich uiten in onzekere tijden. Het management moet moeite doen om te achterhalen wat er leeft op de werkvloer.

 

Volgens Effectory kost dit tijd, maar betaalt de genomen moeite zich uiteindelijk ruimschoots uit. Werknemers die lekker in hun vel zitten, presteren immers beter.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.