Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2009
  • David Davidson

Deeltijd-WW lijkt doel te missen

De deeltijd-WW is ongekend populair maar de regeling lijkt haar doel te missen: bedrijven hebben de neiging om al het personeel aan te melden en niet alleen hun onmisbare vakkrachten. De scholingsplicht wordt nauwelijks nageleefd.

Beeld Deeltijd-WW lijkt doel te missen

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) doet nog eens 175 miljoen euro in de pot waar de eerste 375 miljoen euro al van opgebruikt is, maar de Tweede Kamer ziet dat ook dit geld in korte tijd op zal raken. Dat komt onder meer doordat veel bedrijven hun voltallige personeelsbestand voor de regeling hebben aangemeld. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van SZW. 215 (17 procent) van de 1261 bedrijven hebben al hun in de deeltijd-WW. 65 procent van de ondernemingen maakt gebruik van de regeling voor meer dan de helft van het personeel. Terwijl de regeling is bedoeld om alleen onmisbare krachten aan het werk te houden, zodat bedrijven na de crisis een vliegende start kunnen maken.

 

Scholingsplicht

Eerder vroeg de Tweede Kamer aan minister Donner van SZW om beter toezicht te houden op de scholingsplicht door bedrijven die gebruik maken van de deeltijd-WW. Bedrijven die gebruik maken van de regeling moeten hun werknemers onderwijs aanbieden. Maar het ministerie controleert niet of dit gebeurt en op welke manier. Vakbonden en werkgeversorganisaties zien dat dit bedrijfsonderwijs in de praktijk nauwelijks van de grond komt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.