Logo
  • Nieuws
  • 10 juni 2009
  • Lianne Bouman

Deeltijd-WW geldt nu ook voor overwerkuren

banner-nieuwsberichten_54.pngMinister Donner van Sociale Zaken heeft de deeltijd-WW aangepast. Daarmee komt hij werknemers die structureel overwerken tegemoet. Donner voorkomt met de verruiming van de WW-regeling dat deze werknemers extra de dupe zijn, als een werkgever een beroep moet doen op de crisismaatregel. De verruiming van de tijdelijke WW-regeling is inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd.

Beeld Deeltijd-WW geldt nu ook voor overwerkuren

Van structureel overwerk is sprake, als de uren bovenop een 40-urige werkweek structureel zijn. Zo moet in de 52 weken voor aanvraag van deeltijd-WW minimaal sprake zijn van gemiddeld vijf uren overwerk per week.

 

Werkgevers in branches als de transportsector, kunnen nu ook optimaal profiteren van de deeltijd-WW. Het merendeel van hun chauffeurs werkt gemiddeld 55 uur per week. Zij gingen er in de onaangepaste regeling flink op achteruit, omdat het overwerk niet meetelde bij het vaststellen van de hoogte van de WW-uitkering over de uren dat ze minder werken.

 

Let op

Als u oneigenlijk gebruikmaakt van de deeltijd-WW, kunnen nu ook vakbonden dat melden bij een meldpunt van Sociale Zaken. Op verzoek van de vakbonden stelt minister Donner hen in de gelegenheid hun klachten te melden.

 

Convenanten

Overigens weet vakbond FNV Bondgenoten goede afspraken te maken in de convenanten, die de bond afsluit met bedrijven over de deeltijd-WW. Zo wordt in driekwart van de gevallen voor de werknemers die gebruik maken van de regeling een werkgarantie afgesproken, zodat zij na afloop van de regeling hun rechten voor een WW-uitkering weer kunnen opbouwen bij dezelfde werkgever. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.