Logo
  • Nieuws
  • 9 januari 2009
  • Peter van den Hout

Crisis ondermijnt hervorming ontslagrecht

De kredietcrisis ondermijnt de hervorming van het ontslagrecht. De drie grootste vakcentrales FNV, CNV en MHP houden de nieuwe formule niet aan bij de sociale plannen voor ontslagen personeel, omdat zij er zeker van zijn dat de nieuwe ontslagformule slechter uitpakt voor werknemers dan de oude.

Beeld Crisis ondermijnt hervorming ontslagrecht

Het is niet alleen de kantonrechtersformule die weinig draagvlak ondervindt. Ook het wetsvoorstel dat minister Donner indiende om de ontslagvergoeding bij hogere inkomens - boven de 75.000 euro - te maximeren op een jaarsalaris, wordt bekritiseerd. Volgens de Raad voor de rechtspraak, die ook bezwaren maakt tegen de maximering, is het niet vanzelfsprekend dat mensen met zo’n hoog inkomen een goede positie op de arbeidsmarkt hebben en snel een nieuwe baan vinden. De minister gaat daar wel vanuit. “In de huidige economische situatie hadden de kantonrechters er nooit toe mogen besluiten om de formule te herzien,” zegt Richard Steenborg, voorzitter van MHP in dagblad Trouw.

 

De wijzigingen in 2009 betreffen in het kort:

  • een andere berekening van de dienstjaren:

 

Leeftijd/arbeidsduur

Kantonrechtersformule ‘oud’

Sinds 1-1-2009

 

 

 

33 jaar – 4 dienstjaren

4 maandsalarissen

2 maandsalarissen

39 jaar – 7

7

45 jaar – 25

27 ½

17½

49 jaar – 11

15½

13

55 jaar – 35

45

32½

 

  • meer aandacht voor de arbeidsmarktpositie van de werknemer en de financiële positie van de werkgever;
  • meer maatwerk voor werknemers die in het zicht van pensionering zijn;
  • verduidelijking van de vergoedingsregeling bij korte dienstverbanden.

 

Let op

In het geval dat in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen tussentijdse opzegmogelijkheid is opgenomen, is de vergoeding gelijk aan het salaris over de resterende tijd. In alle andere gevallen wordt de vergoeding op de (nieuwe) normale wijze berekend. De crux zit dus in de overeengekomen tussentijdse opzegmogelijkheid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.