Logo
  • Nieuws
  • 16 november 2009
  • mr. W.M.T. Uilhoon, Uilhoorn & Fritse advocaten

Concurrentiebeding vervalt door te laat gegeven ontslag op staande voet

Uit een recente rechtelijke uitspraak blijkt maar weer eens dat u erg moet oppassen bij een ontslag op staande voet. Als u de wettelijke regels daarbij niet volgt, kan dit u namelijk lelijk opbreken.

Beeld Concurrentiebeding vervalt door te laat gegeven ontslag op staande voet

Wat was het geval? De werkgever, een onderneming in hijskranen, confronteert een werknemer die sinds 2 mei 2005 werkzaam is als manager, op 23 februari 2009 met ernstige vermoedens dat in strijd wordt gehandeld met de arbeidsovereenkomst, waaronder het concurrentiebeding.

 

De werkgever is er achter gekomen dat sinds februari 2008 onderneming X geregistreerd staat bij de KvK, waarvan de enig aandeelhouder onderneming Y is, de echtgenote van de werknemer. Onderneming X is een directe concurrent van de werkgever. De werkgever stelt dat er met tussenkomst van werknemer enkele facturen over en weer met onderneming X zijn gestuurd, waarvoor werknemer een ongeloofwaardige verklaring heeft gegeven.

 

De werknemer wordt op 23 februari 2009 op non-actief gesteld. Per brief wordt hij op 12 maart 2009 uiteindelijk op staande voet ontslagen. In een kort geding vordert de werkgever onder meer dat de werknemer zich moet houden aan het concurrentiebeding uit de arbeidsovereenkomst. Omdat deze vordering door de rechter wordt afgewezen gaat de werkgever in hoger beroep.

 

Ontslag onregelmatig

Het Hof (Den Haag, 1 september 2009, LJN: BK1483) is van oordeel dat de werknemer onvoldoende heeft weersproken dat onderneming X niet concurrerend is met zijn werkgever. En dat werknemer bovendien onderneming X als tussenschakel gebruikt, waarmee een miljoen omzet gemoeid is, zonder duidelijk te kunnen maken waarom dit noodzakelijk was.

 

Maar het Hof oordeelt dat het ontslag niet onverwijld is gegeven en dat hierdoor het gegeven ontslag op grond van de wet onregelmatig is, en daarmee de werkgever schadeplichtig is. En door het schadeplichtig ontslag is de werknemer op grond van de wet niet meer gebonden aan het concurrentiebeding.

 

Tip

Een ontslag op staande voet moet onverwijld worden gegeven. Het geven van ontslag vraagt hoge prioriteit van de werkgever. Voorafgaande aan het geven van een ontslag op staande voet mag een werknemer op non-actief worden gesteld en kan onderzoek worden gedaan. Zelfs een periode van 11 dagen kan - indien dit voldoende onderbouwd wordt - gerechtvaardigd zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.