Logo
  • Nieuws
  • 3 september 2009
  • David Davidson

Capgemini omzeilt afspiegelingsbeginsel

Ict-reus Capgemini schrapt momenteel geruisloos honderden banen, maar omzeilt daarbij de wettelijke regels voor collectief ontslag. Dat meldt de Volkskrant.

Beeld Capgemini omzeilt afspiegelingsbeginsel

Ontslagen werknemers deden hun verhaal in de Volkskrant. De vakbonden CNV, FNV en de Unie bevestigen de klachten. Capgemini heeft geen sociaal plan opgesteld en past ook het afspiegelingsbeginsel niet toe. Capgemini wil niet bekend maken hoeveel banen er verdwijnen, maar FNV Dienstenbond schat in dat tussen de drie- en vijfhonderd banen geschrapt worden.

 

In plaats van collectief ontslag aan te vragen wegens bedrijfseconomische omstandigheden voor de werknemers sluit Capgemini met iedere werknemer die ze wil ontslaan een aparte beëindigingsovereenkomst af. In deze overeenkomst gaat de werknemer akkoord met het ontslag door de werkgever, waardoor een gang naar de kantonrechter overbodig wordt. De werknemer houdt recht op een ww-uitkering en krijgt een vergoeding mee.

 

Ontslagvergunning

Daarmee doet Capgemini in principe niets verkeerd, aangezien de kantonrechter geen uitspraak meer hoeft te doen als de partijen het met elkaar eens zijn. Echter, deze regeling is bedoeld om kantonrechters te ontzien in de stroom individuele ontslagaanvragen. Bij collectief ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden (twintig of meer ontslagen) gelden andere regels: de werkgever moet het voornemen tot ontslag vooraf uitvoerig onderbouwd melden aan het UWV Werkbedrijf, dat al dan niet een ontslagvergunning verleent. Ook moet er overlegd worden met vakorganisaties en de ondernemingsraad over een sociaal plan. Overigens hoeven bedrijven geen vergunning aan te vragen voor die werknemers met wie individueel overeenstemming is bereikt.  

 

Imago

FNV Dienstenbond vermoedt dat Capgemini de ontslagregels omzeilt om het afspiegelingsbeginsel niet te hoeven toepassen. Ook het imago van Capgemini als gezond bedrijf speelt mogelijk een rol: collectief ontslag aanvragen duidt op een slechte bedrijfseconomische situatie.

 

HRM-beleid

Volgens Capgemini speelt de economische malaise dan ook geen rol, maar kijkt het bedrijf in het kader van het normale HRM-beleid naar de prestaties en potentieel van individuele werknemers. Ontslagen werknemers weerspreken dit in het artikel van de Volkskrant: “Vooral dure, oudere en lastige werknemers worden de deur uitgewerkt. Wel met een goede financiële regeling overigens. Maar in deze tijden wil je werk, geen geld.” En: “Ik ben ontslagen omdat ik zogenaamd slecht presteerde, maar mijn manager kon dit op geen enkele manier onderbouwen.”

 

Tip

Het arbeidsrecht is de basis van elke arbeidsovereenkomst. Wilt u meer leren over arbeidsrecht om zo geld te besparen op extern advies en het maximale te halen uit bijvoorbeeld onderhandelingen over ontslag? Dan is de Leergang Arbeidsrecht van HRpraktijk iets voor u.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.