Logo
  • Nieuws
  • 23 juni 2009
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Lianne Bouman

Brengt ontslagvergoeding uw bedrijf in gevaar?

Kunt u zich een ontslagvergoeding niet veroorloven? Denkt u het met minder personeel te kunnen redden, maar twijfelt u of dat lukt als u een ontslagvergoeding moet betalen? Als uw personeel niet meewerkt aan het ontslag om bedrijfseconomische redenen, kunt u bij het kantongerecht een ontslagprocedure opstarten. De kantonrechter houdt sinds 1 januari jl. rekening met uw financiële situatie bij de bepaling van de ontbindingsvergoeding.

Beeld Brengt ontslagvergoeding uw bedrijf in gevaar?

Standaard bij een ontslag zonder verwijt aan de werknemer is dat de rechter een ontslagvergoeding bepaalt aan de hand van de kantonrechterformule. U moet de rechter aantonen dat de financiële situatie van uw bedrijf inderdaad zo slecht is geworden, dat u personeel moet ontslaan. Als u kunt onderbouwen dat uw bedrijf echt helemaal aan de grond zit, en er geen geld is om een vergoeding mee te geven, dan kan een beroep op het ‘habe-nichts’ verweer nog wel eens slagen.

 

Onderbouwing

Van belang is, zo blijkt uit uitspraak van het hof, dat u bij het ‘habe nichts’ of ‘habe wenig’ verweer de juiste stukken overlegt. Naast de financiële jaarstukken over de afgelopen drie jaar en een prognose over de komende zes maanden (met een duidelijke toelichting), is het raadzaam ook een verklaring van een accountant over de slechte financiële situatie van uw onderneming te overleggen.

 

Tip 1

Als uw bankier u al schriftelijk een kredietverstrekking heeft opgezegd, voeg dan bij het verweer een kopie van dit schrijven toe.

 

Tip 2

Voer aan welke maatregelen u al heeft getroffen om de financiële positie te verbeteren. Onderbouw waarom u die maatregelen heeft getroffen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.