Logo
  • Nieuws
  • 19 oktober 2009
  • Laurens de Graaf

Bonus van invloed op ontbindingsvergoeding?

Een werkgever verzoekt ontbinding van een arbeidsovereenkomst wegens slechte bedrijfseconomische omstandigheden. Bij de vaststelling van de ontbindingsvergoeding moet de vaste, maandelijkse beloning (B-factor) worden bepaald. Worden targetafhankelijke bonussen bij de B-factor gerekend?

Beeld Bonus van invloed op ontbindingsvergoeding?

De werkgever bevindt zich in financieel zwaar weer en heft de afdeling van de werknemer op. De functie van de werknemer vervalt daardoor. De werkgever verzoekt ontbinding onder toekenning van een ontbindingsvergoeding met C=1, de zogenoemde neutrale formule. Bij de vaststelling van de B-factor - de gebruikelijke beloning - heeft de werkgever geen rekening gehouden met door de werknemer genoten targetafhankelijke bonussen. De werknemer heeft (in ieder geval) in 2006 en 2007 dergelijke bonussen/provisies ontvangen. In 2008 heeft hij geen bonus ontvangen, hoewel hij deze wel had kunnen ‘verdienen’.

 

De kantonrechter oordeelt dat de bonussen en provisies van de werknemer niet meetellen bij de vaststelling van de B-factor, omdat deze targetafhankelijk zijn. Daarom is volgens de kantonrechter geen sprake van een structureel looncomponent, zoals de toelichting op de kantonrechtersformule vereist. De vergoeding komt daardoor lager uit voor de werknemer.

 

Let op

Deze uitspraak is een uitzondering. In het algemeen nemen kantonrechters al snel aan dat prestatieafhankelijke beloning een structureel looncomponent is. Dit geldt temeer indien werknemers enkele jaren op rij een dergelijke beloning hebben ontvangen. Houd hiermee rekening bij de afweging of u met een werknemer een beëindigingsovereenkomst wilt sluiten of de arbeidsovereenkomst wilt laten ontbinden.

 

Kantonrechter Haarlem, 17 juli 2009, JAR 2009/225

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.