Logo
  • Nieuws
  • 11 maart 2009
  • Dick Timmermans

Bijklussende zieke ambtenaar krijgt geen loon

Een ambtenaar met een arbeidsgeschil verrichtte tijdens zijn ziekbed wel werkzaamheden voor anderen. De Rechtbank van Haarlem oordeelde dat de man geen recht heeft op salaris en dat het disciplinair ontslag dat de gemeente hem gaf terecht is.

Beeld Bijklussende zieke ambtenaar krijgt geen loon

Na de ziekmelding schakelde de gemeente een mediator in en voerde zij enkele gesprekken met de ambtenaar. De bedrijfsarts, ondersteund door een psycholoog, én het UWV oordeelden dat de ambtenaar weer aan de slag kon. Maar hij weigerde.

 

Wel verricht hij vijf keer zonder toestemming van de gemeente werk voor derden. De gemeente merkt dit aan als ongeoorloofd plichtsverzuim en betaalt de ambtenaar daarom niet meer uit. De gemeente vindt ook dat er voor de nevenwerkzaamheden toestemming nodig was.

 

De ambtenaar meent dat zijn verzuim geoorloofd is. Hij vindt dat de bedrijfsarts onvoldoende heeft geluisterd naar de psycholoog en teveel naar medische gronden heeft gekeken. Bovendien heeft de gemeente zijn ziekte veroorzaakt, maar vervolgens onvoldoende gedaan om het arbeidsgeschil op te lossen. De ambtenaar vindt dat de gemeente een slecht werkgever is.

 

Terecht ontslag

De rechtbank oordeelt dat het besluit de ambtenaar niet meer te betalen gerechtvaardigd is, omdat er geen geldige reden is voor het verrichten van nevenwerkzaamheden tijdens het verzuim. Ook is het disciplinair ontslag terecht. Zonder geldige reden mag een ambtenaar zijn werk niet verzuimen. Het is de taak van de bedrijfsarts en het UWV om een oordeel te geven over arbeids(on)geschiktheid. De psycholoog speelt hierin slechts een ondersteunde rol. Het besluit tot disciplinair ontslag is daarom terecht.

 

Tip

Het ambtenarenrecht vertoont veel raakvlakken met het arbeidsrecht. Probeer in een conflictueuze situatie met een werknemer die zich ziek heeft gemeld door middel van mediation tot een vergelijk te komen. Dat kan u baten in een gerechtelijke procedure.

Rechtbank Haarlem, 25 februari 2009, LJN:BH4539.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.