Logo
  • Nieuws
  • 28 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Bedrijven stellen ontslagplannen uit

Grote bedrijven die willen reorganiseren stellen hun ontslagplannen tot 2014 uit zodat ze hun oudere werknemers ‘voor een prikkie de deur uit kunnen doen’. Hiervoor waarschuwt vakbond FNV de Tweede Kamer donderdag tijdens een hoorzitting over de ontslagplannen uit het Kunduz-akkoord, zo meldt NU.nl.

Beeld Bedrijven stellen ontslagplannen uit

FNV-bestuurder Catelene Passchier vreest voor het ‘wilde westen’ als de plannen voor de hervorming van het ontslagrecht definitief worden. Volgens haar is er nu al sprake van gesjoemel met vreemde ontslagconstructies. Vooral vanuit de bouw krijgt de bond ‘zorgelijke signalen’.

 

Tweedeling vast/tijdelijk

Ook leiden de plannen volgens de bond tot een hogere werkloosheid en een grotere tweedeling tussen werknemers met een vast en een tijdelijk contract.

Daarnaast is het verwijt aan het kabinet dat de ontslagvergoedingplannen teveel zijn ingegeven door de schuldencrisis. "Wat nu naar de werknemers gaat, gaat straks naar het financieringstekort van de overheid. Dat is goed voor het EMU-saldo, maar slecht voor de portemonnee van de werkgever en dus de werknemer," aldus Passchier op Nu.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.